Puigdemont fa una crida a «no escalar un conflicte sobre els llaços grocs»

L’expresident de la Generalitat ha recalcat la importància d’evitar caure en provocacions i ha demanat «racionalitat democràtica i cooperació»

Carles Puigdemont ha fet una crida per evitar el conflicte
Carles Puigdemont ha fet una crida per evitar el conflicte | Twitter

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha publicat un vídeo al seu compte personal de Twitter on ha fet una crida a tota la població, per tal d’evitar una escalada de conflictes i enfrontaments a causa dels llaços grocs. I és que, en les últimes setmanes, la tensió ha anat augmentant, i hem presenciat diversos capítols d’allò més desagradables.

Puigdemont recalca la importància «d’afavorir la convivència pacífica»

Persones que menteixen dient que són agredides per retirar llaços grocs, partits polítics aprofitant la situació per treure’n suc, comandaments nocturns que s'oculten per fer ‘neteja’ dels municipis amb símbols sobiranistes, líders de Ciutadans cridant als mitjans de comunicació perquè els gravin retirant llaços... I, finalment, manifestacions convocades pel partit d’Albert Rivera i Inés Arrimadas on els participants agredeixen càmeres de TeleMadrid pensant-se que són de TV3.

Amb aquesta situació, tan digna d’una pel·lícula de ciència-ficció, no és estrany que Puigdemont hagi intentat posar remei. Com? Apel·lant a la racionalitat dels habitants de Catalunya, per tal «d’afavorir la convivència pacífica al nostre país». I és que, malgrat que alguns sectors sembla que s’esforcin per crear crispació entre la gent, l’expresident no perd l’esperança.

Un missatge amb referència a aquells que cerquen conflictes

«La voluntat (d’afavorir la convivència) és, i ha de ser, compatible amb la llibertat d’expressió per denunciar situacions que considerem injustes, o per la discrepància política», clama Puigdemont, que diu que és una característica imprescindible «d’una societat democràticament madura».

Així comença el discurs de l’exlíder del PDeCAT, que continua explicant que «com ja ha quedat perfectament clar en els darrers anys, no es tracta d’una mera discussió sobre competències, sinó que es tracta, en definitiva, de buscar el màxim respecte mutu». Per aquest motiu, el 130è President de la Generalitat fa una «crida a no escalar un conflicte sobre la iniciativa dels llaços grocs, perquè totes les expressions tenen cabuda als carrers de Catalunya».

Amb tot, Puigdemont té clar que «mai no hem de fer cap concessió ni a la violència ni a la censura. L’espai públic pot, i ha d’acollir totes les expressions democràtiques, que han de ser respectades». Per aquest motiu fa una demanda a tots els seus seguidors i simpatitzants i, fent una breu però clara referència a les paraules i actuacions de Ciutadans durant els últims mesos, diu: «A tots aquells que han dissenyat i encoratjat una escalada de confrontació,  els hem de fer front amb serenitat, i sense caure per a res en les seves provocacions, que només alimenten actituds radicals, que dificulten el necessari diàleg entre les parts».

 

El diàleg entre els executius català-espanyol, el més important

Puigdemont duu a terme aquestes declaracions en un moment clau, ja que sembla que una entesa entre l’Estat central i el Govern de la Generalitat pot arribar a ser possible mitjançant el diàleg al qual «s’han emplaçat». Tot i això, el polític i periodista ho té clar: «La Generalitat no abdicarà de les seves competències, però com sempre, vol que la racionalitat democràtica i la cooperació siguin el camí per resoldre els problemes. Per això proposem dialogar en l’àmbit que sigui més oportú, i fem-ho ja».

Arribat aquest punt, el que alguns consideren el ‘President a l’exili’ llança un últim i important missatge, implicant directament tota l’esfera política tant de Catalunya com d’Espanya, manifestant que «tots els qui tenim responsabilitat, hem d’implicar-nos sense ambigüitats ni vacil·lacions en la condemna de tot acte de violència que persegueixi coartar la llibertat d’expressió dels altres. Seria una greu irresponsabilitat encoratjar una confrontació social amb la finalitat d’interferir en el clima necessari que ha d’acompanyar tot moment de diàleg».


Comentaris

envia el comentari