Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont, en una imatge de l'any 2020.

Puigdemont, decidit a ser el candidat del seu futur partit polític

Aquest dijous, l'eurodiputat va anunciar la creació d'un nou partit el 25 de juliol

Carles Puigdemont, en una imatge de l'any 2020.
Carles Puigdemont pensa en ser el candidat del seu partit a per a les properes eleccions autonòmiques. | ACN

Pels volts de les set de la tarda d'aquest dijous, 2 de juliol, saltava la notícia que ja s'havia especulat els darrers dies: Puigdemont i el seu entorn crearan un nou partit en una assemblea constituent convocada per al darrer dissabte d'aquest mes, el dia 25. Ho han anunciat a través d'un manifest publicat a Twitter a les set de la tarda d'aquest dijous, que també han compartit, a més de Puigdemont, el president de la Crida, Jordi Sànchez, consellers del Govern com Meritxell Budó o Damià Calvet  i els presos del PDeCAT.

L'objectiu és crear Junts per Catalunya en el seu partit, que defineixen com una «eina transversal, plural i eficaç» al servei de la República i les persones. Puigdemont obvia així el president i la majoria de la direcció del PDeCAT, David Bonvehí, que volia mantenir les negociacions. La trencadissa ja és un fet.

Puigdemont, candidat?

En les darreres hores, es parla molt sobre el nou partit i del fet que es presentarà a les properes eleccions catalanes, previstes per a la tardor. De noms n'han circulat diversos, i en les darreres setmanes el del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, havia pres cos malgrat les seves negatives constants. Ara, però, sembla que hi ha un nou gir en els esdeveniments: Puigdemont sospesa presentar-se ell mateix com a candidat.

L'operació de qui va ser president de la Generalitat entre 2016 i 2017 és ben senzilla: aprofitar tot el seu capital polític situant-se al capdavant de la candidatura i tornar a posar sobre la taula la seva investidura telemàtica. Caldria veure si podria recollir l'acta i si la intenció de ser investit telemàticament es manté fins al final, o si Puigdemont decidís passar el relleu a algun altre diputat de la seva nova formació, com ja va passar el 2018 amb Quim Torra.

Budó creu que Puigdemont ha de ser candidat

Meritxell Budó, portaveu del Govern i una de les signants del manifest per impulsar un nou partit liderat per Carles Puigdemont, ha considerat aquest dijous que l'expresident de la Generalitat  hauria de ser el candidat de la nova formació a les pròximes eleccions catalanes «per visibilitzar el seu lideratge». Budó ha defensat a Catalunya Ràdio la idoneïtat de tirar endavant el nou partit a l'entorn de Junts per Catalunya perquè el moviment s'ha consolidat i s'ha donat a conèixer entre la ciutadania. «Ara ens hem d'organitzar per tenir una estructura més eficient», ha indicat.

El nom de la formació, però, està en qüestió perquè el PDeCAT, que té difícil l'encaix amb el nou moviment, ja ha advertit que té la propietat de la marca. Budó ha afirmat que el nom és un dels extrems que s'han de definir en els pròxim dies. «Tot ha d'anar evolucionant, també el nom», ha dit la portaveu del Govern, que ha afegit que hi ha de temps fins a finals de juliol per «preparar-ho tot», aquesta qüestió inclosa.