Puigdemont: «La declaració d'independència va ser vàlida i no ha estat rectificada»

L'expresident ha negat ser un fugitiu de la justícia espanyola i un traïdor dels seus, en una entrevista al diari argentí 'Clarín'

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont nega ser un fugitiu de la justícia espanyola   | CatalunyaDiari.cat

Carles Puigdemont segueix concedint entrevistes des de l'exili per posar en coneixement internacional el conflicte català. Els últims en preguntar a l'expresident sobre la independència de Catalunya han estat els periodistes del 'Clarín', diari de referència a l'Argentina. En una entrevista a la Casa de la República a Waterloo, Bèlgica, ha negat que el Govern cometés cap delicte: «Declarar la independència pot ser il·legal, però il·legal no és delicte».

L'expresident ha insistit que la declaració d'independència del 27 d'octubre de 2017 «va ser vàlida, feta per un Parlament legítim, democràticament escollit». A més, recordava, «no ha estat rectificada per un nou Parlament» posteriorment. «Hi ha una fita i està realitzada. La parlamentarització de la independència ja està feta», assenyala.

Puigdemont reivindica Catalunya com «un subjecte polític de facto» i assegura durant l'entrevista que s'està portant a terme una estratègia: «Abans d'arribar al reconeixement cal aconseguir el coneixement».

«M'he complicat bastant la vida»

«La justícia espanyola sap on visc. El Tribunal de Comptes m'envia les notificacions aquí», explica Puigdemont, defensant que no és cap fugit de la justícia espanyola. «Un pròfug és algú que no se sap on és i quan la justícia l'ha requerit ha fugit», justifica.

L'expresident també parla de les contínues acusacions que el titllen de traïdor: «Si hagués decidit salvar la meva pell i hagués canviat la meva vida i desaparegut, això sí que hauria estat una gran traïció». «La gent sap que no me'n vaig anar de vacances o amb una beca Erasmus. La gent sap que jo m'he complicat bastant la vida», afegeix.

El fet que hi hagi polítics catalans que estan a la presó i d'altres a l'exili, segons Puigdemont, és per decisió pròpia de cadascú. Puigdemont explica que el Govern va arribar a un acord i va establir que, arribat el moment, tothom escolliria la sortida que considerés millor i que serien totes respectades. Ara la situació «dificulta el lideratge en termes estratègics, reconeix, tot avisant que «hi ha un lideratge que segueix intacte: la societat catalana».


Comentaris

envia el comentari