Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya.

Puigdemont defensava al seu entorn fer Sánchez president mentre ho rebutjava en públic

L'expresident de la Generalitat assegurava que calia donar-li suport «encara que fos gratis»

Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya.
L'expresident de la Generalitat de Catalunya i actual eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont. | ACN

Carles Puigdemont creia que s'havia d'investir Pedro Sánchez «encara que fos gratis». Així es desprèn d'una conversa telefònica intervinguda per la Guàrdia Civil on l'empresari i exconseller de la Generalitat per ERC, Xavier Vendrell, afirma que Puigdemont li va dir que s'havia de fer Pedro Sánchez president, encara que fos gratis. «Si els seus ho saben, el maten», deia Vendrell, en referència a la postura de Junts per Catalunya al Congrés, que es negava a negociar amb el PSOE i Unides Podem la investidura del nou govern.

Puigdemont, partidari d'investir Sánchez?

Les converses corresponen, doncs, a les darreres setmanes de l'any 2019, quan es negociava la investidura de Sánchez i la posada en marxa del primer govern de coalició a la història de la democràcia espanyola, amb el PSOE i Unides Podem. Finalment, ERC va acabar abstenint-se i fent president Sánchez a canvi de la taula de diàleg, una decisió dels republicans que va comportar-los sonores crítiques de l'independentisme més abrandat i respecte la qual Carles Puigdemont va mostrar la seva disconformitat. Una postura pública que contrasta de ple amb el que explica telefònicament Xavier Vendrell enmig d'una conversa privada —una informació, doncs, molt fiable ja que Vendrell solia reunir-se sovint amb Carles Puigdemont.

Probablement, doncs, Carles Puigdemont era conscient que un govern amb el PSOE i Unides Podem podia obrir la porta a la resolució de la situació de presos i  exiliats, encara que públicament s'hi mantingués contrari atesa la postura defensada àrduament en campanya de no dialogar amb el PSOE, recordant-li la seva aprovació de l'article 155. 

Dures crítiques contra el PSOE

Les escoltes telefòniques a Xavier Vendrell també deixen entreveure la postura de l'empresari cap al nou govern espanyol. N'hi ha una de finals del mes de juliol de 2020, quan la Justícia va suspendre les sortides de permisos i via tercer grau dels presos independentistes. «És el moment de donar hòsties al PSOE i a Podem... que són uns fills de puta... apuntar els canons sobre el cap d'aquests mamons. Que dispari tot Déu... que són uns fills de puta si no els donen l'amnistia», és una de les frases que pronuncia Vendrell, segons es recull en la interlocutòria judicial.