Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Puigdemont es burla de Llarena per enviar l'euroordre en castellà

Puigdemont deixa el Parlament de Catalunya per ser eurodiputat

D'aquesta manera, no podria ser reelegit cap de l'executiu català

Puigdemont es burla de Llarena per enviar l'euroordre en castellà
Carles Puigdemont  ha presentat la seva renúncia com a diputat de Junts per Catalunya. | ACN

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, no podrà tornar a ser reelegit en aquest càrrec durant l'actual legislatura. Puigdemont ha presentat aquest dimarts, 7 de gener, la seva dimissió com a diputat de Junts per Catalunya en no poder compatibilitzar aquest càrrec amb la seva acta d'eurodiputat, de la qual prendrà possessió de forma oficial el proper dilluns, 13 de gener, al ple que s'ha de celebrar a Estrasburg.

Amb la seva renúncia com a diputat al Parlament, Puigdemont perd la possibilitat de ser investit de nou, durant la legislatura actual, president de la Generalitat de Catalunya. Aquesta ha estat una possibilitat que ha anat sonant en diversos moments des del 21 de desembre de 2017, quan van tenir lloc les darreres eleccions catalanes, però que,  després de deixar la cambra, s'esvaeix de forma definitiva.

Puigdemont ja no serà president durant el mandat actual

Durant els primers mesos de l'actual legislatura, Carles Puigdemont va ser el candidat a tornar a presidir la Generalitat que proposava Junts per Catalunya, per bé que els condicionants necessaris per fer efectiva la investidura ho van impedir. Amb la recent inhabilitació, encara recurrible, del president Torra, s'havia tornat a parlar sobre una possible tornada de Carles Puigdemont com a cap de l'executiu.  La possibilitat, ara, queda anul·lada pel que resta de legislatura.

Com Puigdemont, també ha renunciat a la seva acta de diputat al Parlament l'exconseller de Salut, Toni Comín. D'aquesta forma, Comín, independent, trenca l'únic vincle que conservava amb ERC —ara serà eurodiputat, però en nom de Junts per Catalunya.

Ferran Mascarell podria substituir l'expresident com a diputat

Amb la dimissió de Puigdemont, la llista corre i l'acta recaurà, si no hi renuncia, en un nom destacat de la política catalana en els darrers anys:  Ferran Mascarell, exconseller de Cultura en el govern Maragall (2006) i Mas (2010-2016). El relleu de Toni Comín serà, llista en mà, qui ja va ser diputat de Junts pel Sí la legislatura anterior i promotor de la iniciativa per la Reforma Horària, Fabián Mohedano.