Puigdemont demana una mediació internacional per resoldre el conflicte català

L'expresident de la Generalitat creu que Donald Tusk, president del Consell Europeu, seria un bon candidat per liderar un procés de negociació

Carles Puigdemont durant la roda de premsa
Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont  | Cedida

Carles Puigdemont ha proposat una nova via per desencallar el conflicte entre part de la societat catalana i l’Estat espanyol. Dies després que es fixés un termini per aconseguir la independència, l’expresident de la Generalitat ha defensat que els catalans «demanem una mediació internacional independent» per poder arribar a un acord amb Espanya. Puigdemont afirma que cal «algú que segueixi tot el procés i avaluï si les dues parts estan respectant la via que s'ha triat».

Aquestes paraules estan recollides en el llibre ‘La crisi catalana. Una oportunitat per a Europa’, que l’exalcalde de Girona ha escrit amb la col·laboració del periodista belga Olivier Mouton. El líder del PDeCAT aposta pel president del Consell Europeu, Donald Tusk, per liderar la mediació, ja que «Fins ara és l'únic que s'ha expressat d'una manera molt correcta».

Celebrar un referèndum depèn exclusivament de Madrid

En el llibre fa un repàs de tots els esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya, des de l’anul·lació de bona part de l’Estatut pel TC, passant per l'1-O fins a arribar a la seva marxa a Bèlgica. Segons explica en el llibre, són diversos els cops que va demanar fer un referèndum als líders polítics espanyols com Rajoy, Sánchez o Iglesias  però que la resposta sempre ha estat negativa. L’expresident del PP, per exemple li va contestar el gener de 2017 que «ni puc, ni vull,» i que prefereix «parlar de futbol».   

Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, en un acte a Barcelona el 2017
Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, en un acte a Barcelona el 2017 | CatalunyaDiari.cat

 

El diputat per JxCAT confia en el fet que es pugui obrir un procés de diàleg que acabés reconeixent el dret d’autodeterminació de Catalunya. Sobre una possible renúncia a la independència per asseure’s a la taula de negociació afirma que «Això només ho podríem acceptar, eventualment, al final del procés». I afegeix que encara que les negociacions fracassessin això no hauria de treure validesa al dret dels catalans de decidir el seu futur com a país.

Demana seguir l’exemple del Regne Unit amb Escòcia

Carles Puigdemont, en la seva publicació es mostra molt crític amb el paper que han jugat el rei Felip VI i les institucions europees en el conflicte català. Del monarca afirma que «pertany al bàndol dels que han agreujat el problema» tot i que abans del 3 d’octubre «el considerava aliè i el protegia», creient que podia haver tingut un paper de mediador. Puigdemont també el poc suport rebut des de la UE després de les càrregues policials de l’1-O.

L’expresident considera que Espanya hauria d’haver imitat l’actitud de la Gra Bretanya davant la demanda d’un referèndum per part dels escocesos. Sobre el llavors primer ministre britànic David Cameron explica: «Va escriure en un paper tot el que els oferiria si votaven contra la independència i d'aquesta manera va demostrar que havia entès el missatge subjacent al referèndum: la seva voluntat de ser reconeguts. No va menysprear els escocesos, no els va tancar a la presó


Comentaris

envia el comentari