ÚLTIMA HORA

🚄 Una avaria entre Sants i Plaça Catalunya provoca retards a les línies R1, R3 i R4

Puigdemont diu després del rebuig d'ERC a una coalició que hi ha altres «alternatives» per anar al 21-D

Nega l'impacte de la sortida de més de 2.000 empreses de Catalunya perquè «canvien la seu, però no se'n van»

Carles Puigdemont en la roda de premsa a Brussel·les

Carles Puigdemont en una roda de premsa a Brussel·les | EFE

El president de la Generalitat Carles Puigdemont ha reaccionat aquest dimecres al rebuig d'ERC a formar una llista única amb els partits independentistes i ha assegurat que existeixen «altres alternatives», inclosa una aliança amb la societat civil, per concórrer a les properes eleccions a Catalunya del 21 de desembre.

 

Hi ha altres alternatives i possibilitats que es poden recórrer. El que hi ha és una demanda majoritària en la societat catalana per fer una aliança entre política i societat civil, i encara som a temps de fer-ho», ha afirmat en una entrevista gravada amb la cadena pública flamenca VRT, en ser preguntat per les friccions entre el PDeCAT i ERC.

 

Puigdemont ha tornat a dir que està «disposat» a liderar una llista sobiranista que sigui una «gran agrupació de diferents sensibilitats» que coincideixin en l'objectiu de «frenar el cop d'estat» que, al seu judici, és l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Preguntat per si té un projecte de futur que defensar durant la campanya, l'expresident català no ha donat detalls de fons però ha insistit que el seu esforç se centra que les eleccions del 21-D se celebrin «de manera normal», sense «pressions polítiques» ni gran presència policial.

A més ha demanat «no confondre els resultats d'un partit» amb les possibilitats de l'independentisme el 21-D, quan l'entrevistadora s'ha referit a la caiguda en les enquestes del PDeCAT, i s'ha declarat «absolutament convençut» que els catalans «no acceptaran el cop d'estat i votaran a formacions que estan en contra del 155».

De nou ha assegurat que el govern de Mariano Rajoy ha rebutjat totes les ofertes de diàleg donades pel seu Govern i ha deixat clar que per això «no es quedaran a casa en silenci». «Demano una mirada més complexa d'Europa sobre el que passa a Catalunya, no es tracta d'una moda», ha assegurat.

Quant a la decisió del Tribunal Constitucional d'aquest dimecres de declarar nul·la la llei de transitorietat per a la República de Catalunya i la declaració unilateral d'independència, Puigdemont ha reiterat que considera que és una cort al servei del poder polític.

 

Prosperitat malgrat la sortida d'empreses

En el pla econòmic, Puigdemont ha descrit Catalunya com una regió pròspera el creixement de la qual ha aconseguit xifres «rècords» en els últims anys en què més s'ha activat el desafiament independentista, del que ha negat que hagi tingut un efecte negatiu en l'economia catalana.

Així, ha negat l'impacte de la sortida d'unes 2.200 empreses de Catalunya en les darreres setmanes, perquè, ha dit, «han canviat la seu, però no han marxat», en referència al fet que mantenen l'activitat a la regió.

I ha atribuït el nombre de companyies que han deixat Catalunya a les facilitats donades pel Govern a través d'un decret que ha qualificat d'«abusiu» per flexibilitzar el mètode per al trasllat de seu.

Crisi belga

Qüestionat per la seva situació a Bèlgica, on es troba en llibertat amb mesures cautelars mentre els tribunals decideixen sobre el seu lliurament a les autoritats espanyoles, Puigdemont ha admès que la seva extradició «és possible», però ha destacat que mentre els seus drets estan «protegits».

«En el temps que puguem quedar-nos aquí, continuarem reivindicant la nostra legitimitat, perquè va ser triat per un Parlament legítim», ha insistit.

També ha aprofitat per reiterar que la seva intenció no és «interferir» en la política interior belga, a pesar que la seva presència a Brussel·les ha tibat les relacions entre Espanya i Bèlgica i ha afectat al Govern del liberal francòfon Charles Michel, la coalició del qual es recolza en tres partits flamencs, inclòs el nacionalista N-VA, força més votada en les últimes eleccions.

En aquest sentit, s'ha reiterat en el seu agraïment a l'N-VA pel seu suport en el desafiament independentista, però ha recalcat que no s'ha vist ni ha demanat mantenir reunions amb cap polític belga, per evitar que la crisi catalana alterés el context del país.

Pel que fa al paper de la Unió Europea en la crisi política a Catalunya, Puigdemont s'ha declarat «trist» pel que considera una caiguda dels valors europeus a favor d'interessos d'Estat.


Comentaris

envia el comentari