Carles Puigdemont

El Parlament Europeu diu a Puigdemont que ha de recollir l’acta a Madrid per tenir immunitat

El Parlament Europeu recorda que «la seva presència a Madrid» és obligada

Revés per a Puigdemont a poc més d’un mes per a la celebració de les europees. A les portes d’uns comicis que podien arribar a provocar la immunitat i consegüent tornada de l’expresident català a l’Estat espanyol, ara el Parlament Europeu ha emès un escrit que podria dilapidar la tesi del gironí.

Segons el darrer comunicat europeu, doncs, Puigdemont no gaudirà d’immunitat parlamentària fins que no reculli l’acta, segons preveu la legislació espanyola. El comunicat europeu, en aquesta línia, dictamina: «Un candidat amb una ordre de detenció nacional a Espanya pot ser candidat un les eleccions europees. La seva presència a Madrid, però, és obligada per a jurar o prometre la Constitució espanyola i pugui ser inclòs en la llista de diputats que les autoritats espanyoles comunicaran al Parlament Europeu».

Tot i això, 'Nació Digital' també avança que l'expresident ja hauria contraatacat amb dos informes  que tomben la tesi del Parlament Europeu. 

La llei espanyola, vigent

I és que l’escrit va més enllà per explicar quin seria el ventall d’opcions en cas que Puigdemont optés per anar a Madrid a recollir l’acta d’eurodiputat. «Si fos arrestat en aquest moment (quan arribés a Espanya), les autoritats judicials espanyoles haurien d'autoritzar que pogués complir aquests tràmits. Si no existeix aquesta autorització, la recollida de l'escó dependria de les autoritats judicials espanyoles».

Amb tot, l'expresident de la Generalitat ha mostrat certs dubtes sobre aquest escrit emès pels serveis jurídics del Parlament Europeu, i ho ha fet, com sempre, servint-se de les seves xarxes socials. Concretament, Puigdemont ha retuitejat aquest missatge de Josep Costa: 

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont, a la sortida de la presó de Neümunster, a Alemanya   | Cedida

 

Revés per a Puigdemont

Va ser ell mateix, de fet, qui va explicar que «la immunitat comença quan ets elegit» i, al fil de la qüestió, va dir que la seva intenció passava per tornar a Catalunya. Reconeixia, però, la «importància» d'un Parlament Europeu que avui ha emès la seva negativa.                  

Finalment, cal destacar que Carles Puigdemont se situa al capdavant de la llista de Junts per Catalunya per a les eleccions europees, que se celebraran el proper 26 de maig, i l'acompanyaran l'exconseller de Salut, Toni Comín; i l'excosellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí