Puigdemont impulsa una campanya de signatures perquè Brussel·les actuï contra Espanya

Si s'accepta, l'expresident necessitarà un milió de signatures, repartides en almenys set estats membre

Puigdemont denúncia el poc marge de temps amb què va avisar la JEC
La proposta té el suport de ciutadans d'Espanya, França, Alemanya, Finlàndia, Suècia, Eslovènia i Bèlgica| CEDIDA

Carles Puigdemont ha anunciat aquest dijous que prepara una campanya de recollida de signatures a la Unió Europea perquè la Comissió Europea es pronunciï sobre la situació a Catalunya i prengui mesures contra Espanya, per suposada vulneració de l'estat de dret, malgrat que fins ara Brussel·les sempre ha expressat la seva confiança en la democràcia espanyola.

 

El primer pas per engegar aquesta campanya és demanar a l'Executiu comunitari que registri una Iniciativa Europea Ciutadana per demanar l'aplicació de l'article 7 del Tractat de la UE contra Espanya, la qual cosa obligarà Brussel·les a respondre en el termini de dos mesos si accepta o no el registre de la campanya.

Puigdemont ha assegurat en una roda de premsa que aquesta mesura «no és una estratègia de defensa» en el marc del procés judicial obert contra els líders del desafiament secessionista, sinó una manera d'«interpel·lar» el conjunt de la ciutadania europea i una «oportunitat» perquè Espanya reforci el seu estat de dret. A més ha assegurat que, si Brussel·les no admet el registre administratiu de la iniciativa, acudiran al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE).

Els terminis

Segons les regles comunitàries, en aquesta primera fase, l'Executiu comunitari ha d'acceptar el registre d'una iniciativa si constata que no està fora de l'àmbit de les seves competències i si «no és manifestament abusiva, frívola o temerària», ni contravé els principis i valors de la UE. Si Brussel·les accepta el registre, Puigdemont tindrà llavors dotze mesos per obtenir un milió de signatures, arribant als mínims establerts en almenys set estats membre.

«El gruix de la ciutadania catalana, preocupada per la regressió que pateix en els seus drets, s'adreça a la resta de ciutadans europeus perquè ens ajudin amb la seva signatura a defensar, de manera egoista, també la seva democràcia i els seus drets», ha argumentat l'expresident català. Complert aquest procés, els promotors de la Iniciativa Europea Ciutadana hauran d'informar a la Comissió del resultat, amb dades dels suports i del finançament que hagin rebut.

L'etapa final fixa un termini màxim de tres mesos perquè la Iniciativa, en cas de complir tots els requisits de registre, sigui exposada detalladament davant l'Executiu comunitari i en una audiència pública al Parlament Europeu. La Comissió no està obligada a proposar mesures concretes com a conclusió, però sí a donar una resposta motivada després de la seva anàlisi.

Confiats amb el primer tràmit

Els impulsors consideren que «no hi ha cap motiu» per no admetre a tràmit la proposta. A més, han al·legat que existeix el precedent d'una iniciativa anomenada 'Wake up Europe' que reclamava l'activació de l'article 7 en el cas d'Hongria i que, segons ells, el Tribunal de Justícia de la UE va confirmar que podia ser admesa a tràmit conforme al reglament després que la CE en un primer moment la rebutgés. «Entenem que és una jurisprudència vàlida que ja serveix perquè s'admeti, però si la CE ho rebutja, recorrerem lògicament al TJUE», ha explicat Puigdemont.

Un milió de firmes de set estats membre

Per complir amb els requisits d'aquest mecanisme de petició ciutadana, la proposta ha presentat el suport de ciutadans d'Espanya, França, Alemanya, Finlàndia, Suècia, Eslovènia i Bèlgica.

  

  

Segons els impulsors, si poden passar a la fase de recollida de firmes, estaran obligats a obtenir un mínim suport en els 7 estats membres des d'on han presentat la proposta. Així, haurien de recollir unes 40.000 firmes a Espanya, 50.000 a França, 72.000 a Alemanya, 19.000 a Finlàndia, 15.000 a Suècia, 6.000 a Eslovènia i 17.500 a Bèlgica.


Comentaris

envia el comentari