Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020

Puigdemont va intentar convèncer Sánchez que se sumés a la proposta de referèndum

L'expresident de la Generalitat ho revela al seu llibre 'M'explico'

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020
Sánchez va interessar-se per la proposta, però les converses no van anar més enllà. | ACN

En els darrers dies, s'estan coneixent detalls fins ara desconeguts dels darrers anys de la vida política a Catalunya i Espanya, en especial de la legislatura catalana marcada pel procés d'independència, és a dir, la compresa entre 2015 i 2017. Uns detalls que estan transcendint gràcies al llibre 'M'explico', de Carles Puigdemont  a cura del periodista Xevi Xirgo, on l'expresident de la Generalitat relata a mode de dietari les vissiscituds de la seva presidència, una etapa d'allò més convulsa políticament a Catalunya.

Puigdemont va intentar convèncer Sánchez

Un dels molts episodis que es relaten en l'obra, que sortirà a la venda el proper dijous, 23 de juliol, és la reunió que Carles Puigdemont  va mantenir amb l'aleshores cap de l'oposició espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el 15 de març de 2016. Només dos anys i pocs mesos després, Sánchez acabaria sent president del govern central, però en aquell moment, res no ho feia presagiar.

Amb tot,  Puigdemont li va retreure que parlés de «problema de convivència» en referència al conflicte català i, sempre segons la versió de l'expresident, Sánchez va admetre que tenia raó. El líder del PSOE va sondejar Puigdemont sobre la possibilitat de proposar una reforma de la Constitució o, fins i tot, un nou Estatut, però el president del Govern de Catalunya va insistir que el clam al país era per un referèndum, i no pas pel que proposava Sánchez.

«Si tu admets la possibilitat d'un referèndum, nosaltres et podem ajudar», li va dir  Puigdemont, tot i que Sánchez s'hi va negar perquè «significaria trencar la sobirania nacional» i perquè «hauria de votar tot Espanya». Puigdemont va acceptar-li aquesta darrera proposta, però va dir a Sánchez que «si nosaltres acceptem que voti tot Espanya, vosaltres accepteu que el resultat a Catalunya ha de ser vinculant». El llavors president català li va oferir que el referèndum també inclogués alguna proposta d'encaix proposada pels socialistes.

Un Sánchez «atrapat»

Puigdemont considera que Sánchez  es va sentir «atrapat» en la discussió entre tots dos. «I aquest referèndum, quan hauríem de fer-lo?», va arribar a prgeuntar Sánchez a un Puigdemont obert a pactar la data. Malgrat la intensa conversa, Sánchez va declarar en sortir que no hi hauria referèndum a Catalunya, però que la trobada representava l'inici d'una etapa de desgel entre la Generalitat i l'Estat.