Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Junqueras i Puigdemont

Puigdemont i Junqueras entren al Parlament Europeu

L'expresident s'imposa al líder d'ERC aconseguit dos diputats

Junqueras i Puigdemont
Ambdós candidats es presentaven a les eleccions europees | CatalunyaDiari.cat

Carles Puigdemont (JxCat)  i Oriol Junqueras (ERC) aconsegueixen els seus escons al Parlament Europeu. Una fita important per ambdós partits, però incerta, ja que cal esperar si podran mantenir el seu escó o no, tenint en compte que l'expresident català és considerat un fugitiu per la justícia espanyola i el líder d'Esquerra està empresonat, en aquests moments, a Soto del Real. D'aquesta manera el PSC aconsegueix 20 diputats, dotze pel PP, set per Ciutadans, sis per Podemos, tres per VOX, tres per Ahora Repúblicas i dos per JxCat.

Oriol Junqueras es troba davant d'una possible nova negativa, després que la Mesa del Congrés el suspengués de les seves funcions juntament amb Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull, també empresonats. El cas de Puigdemont també és delicat, ja que no és segur que pugui aconseguir l'acta de diputat del Parlament Europeu, degut a la polèmica que s'ha generat sobre la immunitat que se li atorga un cop elegit i si aquesta es fa efectiva al moment o després de recollir l'acta pertinent a Espanya.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Cal destacar que  Carles Puigdemont no ha pogut votar tot i que ha assegurat que «molta gent ha votat per nosaltres». «I ho hem aconseguit perquè molta gent que sabia de la nostra impossibilitat de votar s'ha ofert», segons paraules de l'expresident. En el cas d'Oriol Junqueras, el seu vot el va emetre el passat divendres, 24 de maig, des de la presó. 

Eleccions
La participació en les eleccions europees s'ha vist notablement augmentada aquest any | ACN

 

Important augment de la participació

Ja a mitja tarda s'informava d'un important augment de la participació en les eleccions europees.  La participació a Catalunya ha augmentat significativament respecte als últims comicis europeus. Un fet important que s'ha vist reflectit en aquests últims resultats. 

El dia ha estat marcat també per la polèmica, ja que una usuària de Twitter ha assegurat que en el col·legi electoral on ha votat, un institut de Marbella, a Màlaga, no hi havia paperetes de Lliures per Europa, candidatura que encapçala Puigdemont.  Segons relata, ha hagut d'esperar gairebé dues hores perquè li facilitessin. Finalment, ha pogut exercir el vot que volia.