IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Puigdemont justifica les seves declaracions sobre la Unió Europea en el seu últim tuit

El president exlica que «el catalanisme és indubtablement europeista» i que «el cas català és una oportunitat d'avançar cap a una Unió Europea més forta»

Carles Puigdemont assegurava ahir que els catalans «haurien de decidir si volen pertànyer a aquesta UE» i en quines condicions, encara que defensa la Unió i l'euro. En una entrevista del canal públic israelià Canal 1Kan assegurava que «treballarà per canviar-la», i la definia textualment com a club de països decadents i obsolets.

Aquestes declaracions no trigaven a generar molta polèmica i ara el president ha volgut matisar les seves paraules amb el seu últim tuit. Puigdemont assegura que «El catalanisme és indubtablement europeista. Sempre ho ha estat, ho és i ho seguirà essent». A més, explica que vol una Europa més integrada, compromesa, pròspera i democràtica i insta als ciutadans: «Ens hem de conjurar per mantenir vius aquests valors».

El president apunta que «El cas català és una oportunitat d'avançar cap a una Unió Europea més forta on la ciutadania tingui cada vegada més poder de decisió i els Estats en tinguin menys». Finalment afirma que «aquest és el veritable esperit europeu».

Gran crítica a la UE

Tot i aquetes noves paraules que semblen defensar la Unió Europea, però amb alguns canvis, Puigdemont es mostrava molt més crític a la citada entrevista. Per ell, actualment a la UE hi «manen uns pocs, que a més estan molt lligats a interessos econòmics cada vegada més discutibles» i on ell constata que hi ha diverses vares de mesurar.

«No podem donar per fet que, perquè als grans interessos els convé (...) que pertanyem a la UE, la població això ho acceptarà sense cap tipus de crítica», advertia. En preguntar-se-li llavors si descarta que Catalunya surti de la UE, responia: «Els que no ho descarten són els espanyols i els europeus, perquè no paren de dir que ens quedarem fora de la UE, però qui ha de prendre aquesta decisió són els ciutadans de Catalunya».

També assegurava que aquesta decisió haurien de prendre-la lliurement els altres ciutadans d'Europa: «Volen vostès pertànyer o no a aquesta UE? I en quines condicions? Veurem què diu el poble de Catalunya». Considerava que «potser no hi ha molta gent que vulgui formar part» d'aquesta UE, i cita als presidents de la CE i del Parlament Europeu, Jean-Claude Juncker i Antonio Tajani.

Per ell, aquesta UE és «insensible a l'atropellament dels drets humans, dels drets democràtics d'una part del territori només perquè una dreta postfranquista té interès en què així sigui».


Comentaris

envia el comentari