Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont, el millor del món

Puigdemont reconeix que va ser un «error» suspendre els efectes de la DUI

L'expresident de la Generalitat considera que marxar a Bèlgica ha convertit el conflicte català en un «assumpte de la Unió Europea»

Carles Puigdemont es lamenta d'haver suspès la DUI durant la sessió parlamentària del 10 d'octubre del 2017
Carles Puigdemont es lamenta d'haver suspès la DUI durant la sessió parlamentària del 10 d'octubre del 2017 | BBC

 

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha declarat, aquest dimarts en una entrevista a la BBC recollida per ‘el Español’, que reconeix que va ser un «error» suspendre els efectes de la declaració unilateral d’independència  (DUI) durant la sessió parlamentària del 10 d’octubre del 2017.

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

Puigdemont ha manifestat que es penedeix de decidir «suspendre els efectes de la declaració el 10 d’octubre quan s’esperava que es declarés la independència de Catalunya aquell dia» i ha afegit que «clarament crec que va ser un error». Aquell dia, el llavors president de la Generalitat, va explicar que suspenia els efectes de la DUI perquè volia seguir negociant amb l’estat per tal de buscar una mediació i trobar una possible solució. 

No obstant això, el 27 d’octubre, el Parlament va declarar la república catalana durant una altra sessió. Sobre aquest últim fet, Puigdemont ha assenyalat que el 27-O la Cambra catalana va aprovar la declaració d’independència però que el Govern no va arribar mai a «executar el mandat del Parlament», és a dir, que no va implementar mai la república catalana.

Puigdemont defensa la seva decisió d'anar-se a Bèlgica
Puigdemont defensa la seva decisió de marxar a Bèlgica | BBC

 

El conflicte català «és un assumpte de la Unió Europea»

Durant l’entrevista l’expresident de la Generalitat ha estat preguntat per la seva decisió de marxar d’Espanya la qual ha defensat fermament. Puigdemont ha assegurat que la seva decisió de marxar a Bèlgica no és una situació «confortable i sense riscos». En aquest sentit, ha indicat que  marxar a Bèlgica ha donat una opció al conflicte català perquè no sigui només una qüestió d’Espanya sinó també un assumpte de la Unió Europea. Encara que defensa haver anat a Bèlgica assegura que «òbviament que trobo a faltar a la meva família i al meu país  però, en realitat, també sento que, ara mateix, estic a casa vivint a la capital d’Europa».

  • Altres notícies: Un jutge paralitza de manera cautelar l'exhumació de Franco

D’altra banda, ha criticat el judici que s’està duent a terme aquests dies als encausats pel procés català al Tribunal Suprem. L’expresident considera que és una «paradoxa» que ell pugui estar vivint com un «home lliure» a un país que també forma part de la Unió Europea mentre que els altres líders independentistes s’estan enfrontant a aquest procés judicial a Espanya.