Puigdemont tenia previst retirar les llicències de ràdio i televisió després de proclamar la independència

Els mitjans de comunicació estatals s'haurien d'haver presentat a un nou procés d'adjudicació per poder seguir emetent a Catalunya

Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont.
Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont. | CatalunyaDiari.cat

A poc a poc van sortint algunes informacions dels plans que tenia Carles Puigdemont un cop es proclamés la independència de Catalunya. Ara s’ha donat a conèixer que tenia la intenció de crear un espai radioelèctric completament nou, expropiant les llicències de ràdio i televisió a tots els mitjans de comunicació espanyols que emeten a Catalunya.

Segons avança ‘El Confidencial’, la Guàrdia Civil va trobar unes cartes redactades l’any 2016 amb l’objectiu d’enviar-se als presidents dels grups de comunicació que operen a Catalunya per comunicar-los que s’haurien de tornar a presentar a un procés d’adjudicació si volien seguir operant a Catalunya.

Aquests escrits van ser trobats en un quadern al despatx d’Antoni Molons, secretari de Difusió i Atenció Ciutadana del Departament de Presidència, detingut el passat 15 de març per dirigir la campanya de publicitat institucional de l’1-O.

Noves llicències de televisió

En concret, les cartes havien de ser enviades a Atresmedia, Grup COPE, RTVE, Mediaset, Movistar, Grup PRISA, Unidad Editorial i Vocento, on se’ls explicaria quins eren els passos a seguir per poder continuar emetent a Catalunya. «Com bé sap, Catalunya s'ha constituït, per la via d'un procés democràtic, en un nou estat d'Europa», començava l’escrit.

«Com a titular de Serveis de comunicació audiovisual que es presten a Catalunya, l'informem que, per donar seguretat jurídica a tots els prestadors, es mantenen de manera provisional les condicions respecte a l'emissió d'aquests serveis i l'ús de l'espectre radioelèctric que aquests comporten», explicaven.

«Pròximament us informarem sobre com es durà a terme el procés per atorgar de manera definitiva les pertinents llicències per a prestar els serveis de comunicació audiovisual a Catalunya d'acord amb el marc jurídic que, si s'escau, es pugui determinar. Per a qualsevol dubte o consulta, no dubti en posar-se en contacte amb nosaltres», acabava la carta

Cartes a dirigents polítics i organismes internacionals

Aquestes missives que s'havien d'enviar als mitjans de comunicació després de la DUI no són les úniques que Molons tenia guardades al seu despatx. Entre els documents, també s'hi va trobar una altra dirigida al ministre d'Indústria, Energia i Turisme espanyol —en aquell moment José Manuel Soria—.

«Catalunya disposa ara de plenes competències en l'àmbit de les telecomunicacions i els serveis de comunicació audiovisual, i volia expressar-li la nostra més sincera voluntat de col·laboració entre els dos països en tot allò que fa referència a aquest marc competencial», deia la carta, que informava que «hem comunicat a tots els titulars dels serveis de comunicació audiovisual que presten serveis de comunicació a casa nostra, alguns d'ells des de l'estat espanyol, que de manera provisional es mantenen les condicions respecte a l'emissió d'aquests serveis a Catalunya».

Missives similars a la que havia de rebre el ministre espanyol, també estaven preparades per enviar-se en l'àmbit internacional. En concret, les havien de rebre el ministre d'Economia, Indústria i Noves Tecnologies de França —en aquell moment l'actual president Emmanuel Macron—, la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), el Grup de Reguladors Europeu per als Serveis de Mitjans Audiovisuals (ERGA), la Unió Europea de Radiodifusió i l'Organisme dels Reguladors Europeus de les Comunicacions Electròniques (BEREC), espais on Catalunya volia passar a tenir representació pròpia.


Comentaris

envia el comentari