Carles Puigdemont i Laura Borràs.

Puigdemont podria anar de número 1 de JxCat i el guanyador de les primàries, segon

El reglament de primàries de JxCat no li impedeix ocupar el primer lloc de la candidatura

El president de Junts per Catalunya, expresident de la Generalitat i actual eurodiputat, Carles Puigdemont, anunciava el passat dimecres, 11 de novembre, la seva renúncia a ser el candidat de la seva formació a la presidència de la Generalitat, però també era clar dient que «no renuncia» a liderar el projecte. Unes declaracions complexes que sembla que es dirigeixen a una posició que duria Puigdemont a anar de número 1 a la candidatura per Barcelona, malgrat no ser el presidenciable del partit, que seria el guanyador de les primàries i que ocuparia el segon lloc.

Puigdemont, abocat a ser el número 1 de la candidatura per mantenir el control intern de JxCat

Malgrat que de moment la vicepresidenta i portaveu del partit, Elsa Artadi, no ha aclarit quin serà el rol de Puigdemont a la llista de Junys per Catalunya, el cert és que el líder del partit es veu pràcticament abocat a liderar la candidatura. En primer lloc, perquè és el gran reclam tant de la seva formació com de l'independentisme: Puigdemont arrossega vots com no ho fa cap altre líder polític del moviment. Però la maniobra respon sobretot a mirar de controlar la facció del partit que pivota al voltant de Laura Borràs, candidata a les primàries, amb el suport de Quim Torra i altres membres significats del partit com Míriam Nogueras, Jaume Alonso-Cuevillas o Francesc de Dalmases.

La jugada de Borràs d'anticipar-se en la seva candidatura a les primàries del partit, guanyant suports des de ben aviat per part de la militància, va fer que Puigdemont declinés presentar-se i tampoc ho fes el seu candidat favorit, Jordi Puigneró. L'eurodiputat assumeix que Borràs és favorita per esdevenir la presidenciable el proper 29 de novembre, però vol assegurar-se el control sobre el projecte.

És a dir, assumeix tenir una candidata a la presidència que ni ell ni Jordi Sànchez veuen amb bons ulls, amb un entorn distanciat de la cúpula del partit que formen Waterloo i Lledoners, però s'assegura mantenir el lideratge intern fent servir la carta que li permet el reglament de primàries: que la direcció del partit el proposi com a número 1 i la militància ho ratifiqui en un procés participatiu al desembre.

Tres urnes a les primàries de JxCat

Així doncs, les eleccions primàries a Junts per Catalunya preveuen tres urnes: la primera, per elegir presidenciable el 28 i 29 de novembre entre Laura Borràs, el conseller Damià Calvet i un militant ras, l'advocat Jordi Farrés. La segona urna triarà el 12 i 13 de desembre els principals llocs de sortida de les quatre demarcacions, en posicions immediatament posteriors al candidat presidenciable. 

Encara hi haurà una tercera urna en aquestes primàries: la militància escollirà a finals de desembre la resta de membres de les llistes. La direcció proposarà els noms i podria aportar canvis respecte el resultat de la segona urna per mantenir la cremallera de candidats homes i dones. És aquí on l'executiva podria proposar que Puigdemont, president del partit, fos el número u. La militància ho hauria de ratificar en aquesta tercera votació. En aquest cas, el número u el proposaria la direcció directament, sense passar per unes primàries on d'altres noms poguessin optar-hi. Primer, però, Puigdemont ha de fer el pas, una possibilitat que sembla que guanya força.