Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont en una sessió al Parlament Europeu el 14 de gener de 2020

Puigdemont demana a Merkel que exigeixi a Espanya «respectar l'estat de dret»

L'expresident de la Generalitat li ha enviat un contundent missatge a la cancellera alemanya en el ple de l'Eurocambra

Carles Puigdemont en una sessió al Parlament Europeu el 14 de gener de 2020
Puigdemont demana a Merkel que exigeixi a Espanya «respectar l'estat de dret» | GTRES

L’expresident i eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, ha reclamat a la cancellera Angela Merkel que exigeixi a Espanya «respectar l’estat de dret» per accedir al fons de recuperació. «Cal exigir als països on es vulneren els drets fonamentals, com és el cas d’Espanya, que respectin l’estat de dret», ha dit en un debat al ple de l’Eurocambra amb la cancellera. 

«Europa no pot continuar defugint»

En aquest sentit, Puigdemont ha defensat «vincular» el paquet econòmic europeu a «la consolidació democràtica» dels estats de la Unió Europea. «Sortir d’aquesta crisi no pot implicar entrar en una crisi de drets civils», ha afirmat.

El líder de JxCat ha exigit posar fi a «la persecució d’idees» i «la detenció arbitrària de la dissidència política, d’artistes i periodistes». «És un imperatiu legal i moral que Europa no pot continuar defugint», ha avisat.

Torra a Sánchez: «Catalunya necessita una injecció de liquiditat»

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat dues cartes al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, i al director general de Mecanisme Europeu d'Estabilització (MEDE), Klaus Regling, en què els avisa de la necessitat «immediata» de disposar de fons per fer front a la crisi socioeconòmica derivada del coronavirus

A les missives, enviades el cap de setmana, Torra hi recalca que «Catalunya s'enfronta a una crisi econòmica sense precedents que requereix una injecció de liquiditat de forma immediata per poder encarar la seva reactivació econòmica amb un mínim de garanties».

Al president espanyol li recorda la petició de 30.000 milions d'euros per a Catalunya del fons europeu de la reconstrucció i lamenta que no es rebrà fins al 2021. «Les famílies, empreses, autònoms i entitats d'aquest país no poden esperar», afirma, i alerta també que els diners del fons Covid estatal «no seran suficients» per fer front a la crisi sanitària i socioeconòmica

És per això que reclama «mesures extraordinàries que aportin liquiditat», com els préstecs del MEDE, i que l'Estat sol·liciti 5.000 milions d'euros per a Catalunya, l'equivalent al 2% del PIB català.