Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya.

Puigdemont no aclareix si serà candidat de Junts: «No puc fer plans més enllà d'una setmana»

El líder de JxCat demana «respecte» per la decisió de Torra sobre la data electoral i assegura que ell no la sap

Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya.
L'expresident de la Generalitat de Catalunya i actual eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont. | ACN

L'eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont  no ha aclarit si serà el cap de llista del seu nou partit. «He après que no puc fer plans més enllà d'una setmana», ha argumentat en una entrevista a RAC1 aquest dijous. L'expresident de la Generalitat ha afegit que, en les seves circumstàncies —en referència a l'«exili»— «tot és possible». Sí que ha assegurat que seran els militants de 'Junts' els qui decidiran qui encapçalarà la llista.

Puigdemont  també ha demanat «respecte» per la decisió del president del Govern, Quim Torra, sobre la data electoral i ha assegurat que ell no la sap. L'eurodiputat també ha dit que està «d'acord» amb Torra sobre la proposta de tornar a exercir l'autodeterminació: «Només un referèndum acordat pot substituir l'1-O».

«No puc fer plans més enllà d'una setmana»

Puigdemont  ha asseverat que ha «après» que no pot fer plans més enllà d'una setmana: «El que pugui pensar o decidir ara, després pot quedar caducat o desmentit». Així, l'expresident manté la incògnita sobre si serà el cap de llista o no de la seva nova formació, tot i que moltes veus ja li han reclamat que faci el pas endavant per encapçalar la candidatura. En una entrevista a l'ACN la diputada de JxCat i líder de l'espai a Barcelona, l'exconsellera Elsa Artadi, ja va apuntar que Puigdemont seria «el millor candidat» que hi ha. L'eurodiputat, però, també s'hauria de sotmetre al procés de primàries que promourà el nou partit.

A l'entrevista de RAC1, Puigdemont  ha dit que troba «evident» que no s'arribi a esgotar la legislatura —s'acabaria el desembre del 2021—, però que tot és una «incògnita» per culpa del coronavirus. «Fer planificacions a mig termini és un exercici força arriscat», ha insistit. Així, l'expresident ha reiterat que Torra té la «potestat» de decidir la data electoral i que se li ha de respectar. I ha assegurat que desconeix el calendari que el president del Govern ja ha decidit de cara a la nova comtessa electoral.

Puigdemont també ha dit que està «d'acord» amb  Torra, que a les últimes sessions de control al Parlament ha recuperat l'aposta per celebrar un nou referèndum: «Hi estem d'acord, només un referèndum acordat pot substituir l'1-O», ha sentenciat Puigdemont, que defensa que en democràcia la «millor manera» de resoldre els principis polítics és preguntant a la ciutadania. «És la primera opció, sempre», ha conclòs.

Relació amb Junqueras

Per altra banda, Puigdemont  també ha parlat de les acusacions de «deslleialtat» contra l'exvicepresident Oriol Junqueras, i que repeteix al seu llibre 'M'explico' —que publica a partir a partir d'avui La Campana. El líder de JxCat ha opinat que «és normal» que hi apareguin «algunes discrepàncies que puntualment siguin serioses» i que és «inútil pintar una situació de rosa quan no ho és». Malgrat tot, Puigdemont destaca que tot i les topades amb Junqueras el seu Govern va ser «capaç de teixir una gran lleialtat» per damunt d'aquesta relació per fer l'1-O.

Finalment, Puigdemont  afirma que ha pogut parlar amb Junqueras des que el president d'ERC té concedit el permís del tercer grau —està empresonat a Lledoners. «Hem reprès el contacte, hem tingut diverses trobades i en tindrem», ha detallat.