IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Puigdemont no va seguir endevant amb la independència per no provocar «una massacre», segons el seu advocat

Jaume Alonso Cuevillas ha explicat que Puigdemont i el Govern van «acatar el 155» per evitar «episodis de violència»

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont | CatalunyaDiari.cat

L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, va assegurar el passat dimecres, 22 de novembre, que el president de la Generalitat cessat no va seguir endavant amb la proclamació de la república catalana per no provocar «una massacre» si gent es concentrava per evitar la seva detenció.

En declaracions a ‘8TV’, Cuevillas va afirmar que, després de rebre certs avisos, Puigdemont va considerar: «No permetrem que gent de bona fe vingui a envoltar el Palau de la Generalitat per evitar que em detinguin, ja que això podria provocar una massacre».

L’advocat va afegir: «Em consta que un dels debats que Puigdemont i el Govern van tenir més present va ser evitar que poguessin haver-hi episodis de violència».  Al fil de la seva argumentació, Cuevillas va assegurar que li consta que es van rebre avisos o advertiments als quals se'ls van donar molta credibilitat.

Justament per això, Cuevillas explicava que es va optar «per acatar i suportar el 155: És evident que l'Estat té més força i que per tant s'anava a un escenari de resistència violenta. Hi hauria hagut un conflicte».

Respecte al futur polític de Puigdemont, l'advocat va indicar que si la justícia belga no decideix l'extradició abans —el 4 de desembre està fixada una vista—, Puigdemont acudirà a Catalunya per ser investit president encara que pugui ser detingut.

El president Puigdemont està a Brusel·les sense protecció dels Mossos.
El president Puigdemont està a Brusel·les sense protecció dels Mossos | CatalunyaDiari.cat

No pot tornar abans

Al ser preguntat per la possibilitat que Puigdemont tornés a Catalunya en cas de que la causa contra ell passés al Tribunal Suprem, Cuevillas va afirmar que aquest no podria tornar perquè «s'ha sotmès a les autoritats belgues» i ells han dictat mesures cautelars i no li permeten sortir del país.

Així, malgrat que la causa passi al Suprem, regeix un principi de conservació d'actes i tot el que ha fet fins ara la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela manté validesa. Per la qual cosa, la justícia belga conserva una ordre europea d'extradició i s'haurà de pronunciar.

Finalment, Cuevillas va recordar sobre l'expresident que «el dia que posi els peus en territori espanyol segur que serà immediatament detingut» i conduït davant l'Audiència Nacional, ja que té una ordre de detenció internacional.

Sobre si renunciar al sou d'expresident de la Generalitat pot afectar a Puigdemont a nivell jurídic, el lletrat va considerar que, com a molt, es podria tractar d’una «reiteració de la desobediència, un delicte que no comporta presó».


Comentaris

envia el comentari