Puigdemont: «Sempre tenim l'opció de la DUI a falta de diàleg»

L’expresident assegura que la declaració d’independència encara és vàlida i «la farem servir si es dona el cas»

Carles Puigdemont assegura que la declaració d'independència encara es valida i si la utilitzaran si és necessari| Instagram

L'expresident Carles Puigdemont ha dit que «la política espanyola té un greu problema» i ha avisat que, si no hi ha un govern a Madrid amb qui puguin dialogar, «sempre» tenen «el dret a declarar unilateralment» la independència. «La nostra declaració d'independència encara és vàlida i la farem servir si es dóna el cas», ha dit en una conferència a la Universitat de Groningen, als Països Baixos, aquest dimecres a la nit.

Tanmateix, Puigdemont creu que l'actual bloqueig polític a l'Estat espanyol i la possible convocatòria d'eleccions podria «obrir una finestra d'oportunitat» per «finalment» dialogar a un executiu espanyol.

Preguntat sobre els preparatius del seu govern per fer efectiva la declaració abans de la convocatòria del referèndum, Puigdemont ha assegurat que «serà més explícit» sobre aquests plans després del judici de l'1-O. A més, ha defensat que calia ser «pacient» per «evitar la violència». L'expresident ha defensat que no s'ha de posar un termini per declarar la independència perquè «la realitat va molt despresa» i creu que seria contraproduent.

Imatge arxiu Pedro Sánchez
Pedro Sánchez ha hagut de suspendre els pressupostos | CEDIDA

 

El 'no als pressupostos

El Congrés va tombar ahir els pressupostos de Pedro Sánchez. Després de la negativa dels grups independentistes per aprovar-los ja s'esperava que això portes a Sánchez a suspendre els pressupostos. Ara, s'obre una nova fase de la legislatura que derivarà, amb quasi total seguretat, en la convocatòria d'eleccions anticipades.

El 'no' dels partits sobiranistes, d'altra banda, se suma als vots de PP i Ciutadans. Els diputats van sostenir les esmenes a la totalitat dels pressupostos presentades per PP, Ciutadans, ERC, PDeCAT, Foro Asturias i Coalició Canaria. Les votacions negatives van sumar 191, davant dels 156 vots per mantenir els pressupostos, el qual va tombar definitivament la proposta.

Un cop tombats els pressupostos l’única via és convocar noves eleccions, el que farà que Sánchez vegi truncades les seves intencions de ser president fins a exhaurir el mandat, l’any 2020. Una de les opcions que sí que tindria el govern és prorrogar els comptes de Mariano Rajoy, però això no beneficiari al partit.


Comentaris

envia el comentari