Puigdemont demana a Pedro Sánchez una proposta per Catalunya

L'expresident de la Generalitat ha comentat que, tot i que «el cel està fosc», creu que hi ha «possibilitats reals d'obrir un diàleg clar i fort amb el govern espanyol»

Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, reunits al Palau de la Generalitat
Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, reunits al Palau de la Generalitat | CatalunyaDiari.cat

Carles Puigdemont continua, des de Brussel·les, al peu del canó. Més enllà de les conseqüències que està provocant la seva demanda al jutge Pablo Llarena —que s’haurà de presentar davant la justícia belga el 4 de setembre i el govern espanyol ja ha anunciat que li busca un advocat—, l’expresident de la Generalitat segueix de ben a prop l’actualitat política a Catalunya.

Precisament per això, el gironí no s’ha estat de res per instar a Pedro Sánchez a què deixi la «retòrica» per passar als «fets». Demana, de fet, iniciar un diàleg amb Catalunya sense «condicions prèvies» ni «línies vermelles» per afrontar altra vegada el debat sobre el conflicte polític català.

Puigdemont, obert a negociar

La posició de l’expresident és clara. Tot i això, ha estat el mateix Puigdemont qui ha destacat la profunda excepcionalitat del moment que viu la política catalana: «És cert que el calendari no ens convida a l’optimisme, ja que hi ha encara un judici polític de gent que no hauria d’estar a la presó i, tot i això, jo està».

Potser per aquest mateix punt, doncs, el mateix Puigdemont parla d’una «oportunitat» per abordar la problemàtica sobre l’autodeterminació a Catalunya. «Hi ha una oportunitat per a aquest diàleg i crec que el president Sánchez ha de decidir si es queda en la retòrica dels gestos i del canvi atmosfèric que s'ha produït, i que és benvingut; o si, com esperem, passa a l'acció i entra en el terreny dels actes, de les decisions, de les propostes tangibles», ha comentat l’expresident de la Generalitat al fòrum internacional Beyond Borders, a Escòcia.

Carles Puigdemont ha viatjat a Escòcia, on diumenge participarà en un fòrum internacional
Carles Puigdemont, a Escòcia | Twitter (@josepalay)

 

 

Puigdemont parla de la voluntat d’entesa amb Sánchez

Carles Puigdemont va cloure la seva intervenció al fòrum escocès obrint, de bat a bat, la porta al diàleg amb l’estat espanyol. «Els catalans volem decidir el nostre futur, però hi ha ganes de fer-ho d’acord amb el govern espanyol», va afegir l’expresident.

«Si el govern espanyol obre aquesta porta, estic segur que el Govern i la societat catalana participaran en aquesta oportunitat. Aquesta és la nostra prioritat. El cel està fosc, però hi ha possibilitats reals d'obrir un diàleg clar i fort amb el govern espanyol».


Comentaris

envia el comentari