Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont, en una imatge de l'any 2020.

El nou 'JxCat' que planteja Carles Puigdemont

L'expresident de la Generalitat mira d'ampliar la base postconvergent mentre supervisa les negociacions entre el PDECat i la Crida

Carles Puigdemont, en una imatge de l'any 2020.
Carles Puigdemont ja dissenya la nova fórmula de JxCat per a les properes eleccions autonòmiques. | ACN

Són setmanes d'elevada intensitat per a l'eurodiputat, expresident de la Generalitat i líder efectiu de l'espai postconvergent, Carles Puigdemont. Després de mesos d'aturada a causa de la pandèmia del coronavirus, en què Puigdemont  ha passat a un segon pla polític, la previsió és que en les properes setmanes els focus mediàtics tornin a apuntar cap a  Waterloo.

En primer lloc, perquè  Puigdemont  i el seu cercle de col·laboradors més estrets ja treballen en quina ha de ser la proposta electoral que presentin als comicis autonòmics que seran a finals d'any o a inicis del proper. En paral·lel, Puigdemont també supervisa el tram final de les negociacions —complicades— entre la Crida Nacional per la República i el PDECat, que alhora influiran també en quina és la plataforma en què es presenta l'espai postconvergent.

Les setmanes finals de les negociacions

Així doncs, en les properes hores hi ha prevista una nova trobada entre el president del PDECat, David Bonvehí; i el seu homòleg de la Crida Nacional per la República, Jordi Sànchez, a la presó de Lledoners, segons publica aquest dimecres 'Nació Digital'. Les negociacions estan congelades des de principis del mes de març, quan l'acord sembla lluny. Ara, les dues parts esperen cessions mútues que puguin permetre un pacte: la Crida es nega a una fusió o una coalició amb el PDECat, mentre que aquests darrers no volen dissoldre's, tal com els exigeix la Crida.

El cert és que Puigdemont s'ha mantingut al marge de les negociacions, si bé les ha supervisat, i no es descarta que en els propers dies pugui presentar esborranys de proposta sobre com caldria articular l'encaix entre les diferents faccions de la postconvergència  que, si en alguna cosa coincideixen, és en el lideratge indiscutible de l'eurodiputat. Caldrà esperar a finals de mes per veure si hi ha fumata blanca o si, finalment, es produeix una trencadissa definitiva.

Un 'nou' JxCat

En paral·lel, Puigdemont  i el seu cercle treballen ja en la composició de la candidatura que podrien presentar a les properes eleccions, tal com explica aquest dimecres 'El Confidencial'. Si Junts per Catalunya  ja naixia sota la idea d'una llista transversal, que anés més enllà de l'espai convergent clàssic, ara Puigdemont treballa en ampliar la base de la seva plataforma electoral, sobretot, per disputar la batalla a ERC.

Entre els seus objectius, segons el digital, hi hauria la negociació amb Poble Lliure, un dels dos integrants de la CUP, perquè s'unissin a aquesta nova llista electoral, amb la pretensió 'unitària' que ha definit les propostes postconvergents en els darrers anys. Una altra de les formacions cridades a integrar-s'hi seria Demòcrates, actualment compartint grup parlamentari amb ERC, però amb profundes discrepàncies estratègiques amb els republicans.

El tercer ingredient seria la suma d'independents: cal recordar que, des de fa uns dies, Joan Canadell sona amb força per ser el candidat efectiu de Puigdemont  a la presidència de la Generalitat, i que el mateix Canadell es deixa estimar per fer el salt a la política. Són, doncs, setmanes d'alt voltatge i caldrà veure com acaben encaixant les peces de tot el trencaclosques.