Puigdemont

Puigdemont recorda Franco arran del vet al Parlament Europeu

L'expresident a l'exili retreu que, 43 anys després de la dictadura, «els estàndards espanyols imperen en les institucions europees»

El Parlament Europeu va prohibir ahir l'entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín a les seves instal·lacions. «43 anys després, són els estàndards espanyols els que imperen en les institucions europees», ha dit l'expresident  referint-se a Franco i apuntant a un «retrocés democràtic  a Europa». És la reacció de Puigdemont a un nou cop, que aquesta vegada arriba de més amunt. I és que l'Eurocambra sembla no voler moure fitxa fins que l'Estat espanyol ho faci.

Puigdemont i Comín acudien a la cambra per començar tràmits per a la seva constitució com a eurodiputats, però se'ls va denegar l'entrada. Tot i que tots dos van obtenir un escó a les eleccions del 26-M i són eurodiputats electes, no han pogut fer-se la fotografia oficial ni entrar a les instal·lacions, on sí que entren altres polítics que també van aconseguir representació en els comicis. Segons ha assegurat Puigdemont,  l'ordre de vetar-los l'entrada l'ha donada el secretari general del Parlament Europeu.

Fonts de l'Eurocambra han confirmat que els nous diputats poden obtenir «una acreditació provisional per facilitar el seu accés al Parlament mentre no arriben les comunicacions oficials dels estats membres» amb la llista definitiva d'eurodiputats. Amb tot, des de la cambra asseguren que es reserven el dret a «no concedir cap facilitat fins a assegurar-se que la persona ha obtingut l'acta de diputat».

Vetats a Europa si no es presenten primer a Madrid

Puigdemont
La JEC assegura que Puigdemont ha de trepitjar Madrid perquè l'incloguin en la llista que li donarà accés al primer ple europeu | CatalunyaDiari.cat

 

La JEC ha delatat la seva jugada per impedir a Puigdemont formalitzar el seu càrrec com a europarlamentari amb garanties al 'Diari Ara'. L'òrgan és qui s'encarrega d'enviar a les institucions europees el llistat d'eurodiputats definitius que representaran l'Estat espanyol els propers cinc anys a Europa. I assegura que exclourà els noms de Puigdemont i Comín si no es presenten a Madrid  a recollir l'acta.

El 17 de juny, els eurodiputats escollits a Espanya estan citats al Congrés dels Diputats per jurar la Constitució i recollir unes credencials que, segons l'article 3.2 del reglament de l'Eurocambra, no caldrien per assistir al primer ple a Europa. La legislació estableix doncs que la comprovació d'actes es fa posteriorment a la sessió constitutiva del Parlament.

Però tot i la llei, fonts de l'Eurocambra avisen al mitjà citat que aquesta vegada seran «especialment curosos» en l'acreditació d'europarlamentaris. I de fet, el vet a Puigdemont i Comín d'aquest dimecres demostra que Europa no es mullarà fins que ho faci l'Estat. Si Puigdemont i Comín no apareixen a la llista que la JEC enviarà a Europa, a més de presentar un escrit renunciant als seus escons al Parlament de Catalunya per evitar incompatibilitats, no esdevindran eurodiputats.

També et pot interessar...