Puigdemont retalla distàncies a Junqueres a un mes de les eleccions del 21-D

PP i Comuns pateixen un descens significatiu

Resultats de l'enquesta publicada a 'El Periódico'
Resultats de l'enquesta publicada a 'El Periódico' | El Periódico

Les diferents enquestes sobre les eleccions del 21-D als mitjans de comunicació, tant d'àmbit espanyol com catalans, dibuixaven un panorama incert per al futur de l'independentisme. No obstant això, amb els darrers successos com l'empresonament dels consellers i l'estada del president Carles Puigdemont a Bèlgica, els estudis d'intenció de vot, com el publicat a 'El Periódico' pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), han canviat significativament.

Majoria parlamentària independentista

Les llistes electorals i el nomenament d'alguns caps de llista —com el cas de Carles Puigdemont per JuntsxCatalunya— han fet variar els hipotètics resultats per a les eleccions del 21 de desembre. D'aquesta manera, la candidatura d'ERC aconseguiria el 23,9% dels vots, que es traduiria en sis diputats menys que l'any passat. Aquest lleuger descens respecte anteriors enquestes es deu al canvi d'estratègia del PDeCAT, que ha aconseguit el suport de líders polítics com Jordi Sànchez, el president d'ANC empresonat.

Segons 'El Periódico', la suma de partits independentistes tornaria a aconseguir la majoria parlamentària però no la majoria dels vots, tot i la imposició de l'article 155 a Catalunya i l'actuació del govern de Rajoy. D'altra banda, el socialisme segueix a l'alça després del fixatge de Ramón Espadaler, aconseguint entre 24 i 25 diputats i empatant amb Ciutadans com a principals blocs constitucionalistes.

Partits a la baixa

Finalment, tant el Partit Popular com els Comuns, encapçalats per Xavier Domènch, patirien una baixada considerable. El partit de Xavier García Albiol es desploma fins als 6 diputats mentre que els Comuns podrien baixar als 8, un retrocés. La CUP retrocedeix un punt i mig fins a situar-se entre 6 i 7 escons.


Comentaris

envia el comentari