Puigdemont farà una declaració institucional a les 17.00 hores al Palau de la Generalitat

Estava previst per les 13.30 però el fet que no s'hagi garantit la suspensió del 155 ha retardat la compareixença

Carles Puigdemont
El presdient de la Generalitat, Carles Puigdemont. | CatalunyaDiari.cat

Finalment, Carles Puigdemont farà una declaració institucional aquest dijous a la tarda al Palau de la Generalitat, a les 17.00 hores. La compareixença estava prevista per les 13.30 hores, però davant la falta de garanties de la suspensió de l'article 155 tot i la convocatoria d'eleccions ha fet que s'hagi acabat suspenent fins que s'aclareixi la situació. Tal i com estava previst, Puigdemont havia d’anunciar la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions anticipades per al proper 20 de desembre. 

«Si convoco, aturarem el 155». Aquestes han estat les paraules de Puigdemont als diputats de JxSí, en la reunió que han mantingut aquest matí. Carles Puigdemont ha explicat que la convocatòria d'eleccions era l'única opció per poder aturar l'aplicació del 155, i així evitar la suspensió de l'autonomia de la Generalitat de Catalunya. «Ho sento molt. La decisió és irrevocable», hauria dit als membres de JxSí, en anunciar-los l'anunci de convocatòria d'eleccions pel pròxim 20 de desembre. Segons apunten fonts assistents a la reunió, les reaccions han estat variades, des d'alleugeriment per part d'alguns diputats, fins a decepció i fins i tot llàgrimes. Tant és així que ja son dos els diputats que han renunciat a la seva acta al Parlament després de la controvertida decisió. Es tracta d’Albert Batalla, alcalde de la Seu d’Urgell i cap de llista de Convergència i Unió per la demarcació de Lleida l’any 2015, i de Jordi Cuminal. 

Tot i això, el govern espanyol ha afirmat que aplicarà el 155 malgrat la possible convocatòria d'eleccions del president Puigdemont. Així, després de la decisió del president de la Generalitat de deixar enrere la declaració unilateral d'independència i convocar eleccions autonòmiques, el govern central s'inclina, de moment, per continuar la tramitació de l'article 155 prevista. A més, les mateixes fonts exposen que tenen confiança «mínima» en aquests anuncis del Govern, tenint en compte els esdeveniments que han tingut lloc els últims dies i setmanes. Així, la postura del govern central dependrà de si Catalunya decideix «tornar a la legalitat» o no i que, en tot cas, esperaran a la compareixença del president de la Generalitat per conèixer tots els detalls. 


Comentaris

envia el comentari