Carles Puigdemont, a Brussel·les

El motiu pel qual Puigdemont no podrà tornar a Catalunya tot i ser eurodiputat

Una clàusula de la sentència ho impedeix

La sentència d'aquest dimecres sobre la possible immunitat d'Oriol Junqueras es va celebrar dins l'independentisme com una victòria judicial després de la sentència del Procés i de la negativa de l'Estat espanyol de deixar que Puigdemont, Comín i Junqueras fossin eurodiputats. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea avalava que haurien d'haver assumit l'acta i, per tant, tenir la immunitat des del maig de 2019. Tot fa preveure, doncs, que Carles Puigdemont pugui ser eurodiputat efectiu en les pròximes setmanes.

Ara bé, la sentència no obliga a l'Estat espanyol a fer res i té diverses clàusules que acoten i limiten la protecció especial que haurien de tenir tant Junqueras com Puigdemont. «Si el tribunal nacional competent considera, però, que s'ha de mantenir la mesura de presó provisional després de l'adquisició per l'interessat de la condició de membre de Parlament Europeu, ha de sol·licitar amb la brevetat més gran al Parlament Europeu que suspengui la immunitat», recull la sentència del TJUE. 

Segons diverses lectures judicials, això podria permetre a l'Estat espanyol tenir en presó provisional Carles Puigdemont i demanar autorització al Parlament Europeu per fer-ho, basant-se per exemple en el risc de fugida que podria existir.

Carles Puigdemont podria ser detingut

El líder de Junts per Catalunya, doncs, es podria moure per tota Europa, ja que la seva immunitat li permetria, però no podria tornar a l'Estat espanyol, ja que el risc de presó preventiva és evident i més que probable. Fins i tot, Llarena podria veure's obligat a retirar l'euroordre, però mantindria l'ordre d'arrest a l'Estat espanyol. 

És per aquest motiu que diversos juristes consideren que la sentència de Luxemburg té un clar contingut simbòlic, perquè demostra errors jurídics del Tribunal Suprem, però que té pocs efectes pràctics.  Oriol Junqueras ha vist com el tribunal deixa en mans de la llei espanyola procedir en la gestió de la seva immunitat, de manera que sembla molt complicat que pugui assolir la nul·litat del judici.

És cert però que Puigdemont tindria més altaveus mediàtics un cop tingués l'acta d'eurodiputat i que això li permetria mantenir la seva posició central dins bona part de l'independentisme i més encara quan l'horitzó electoral a Catalunya és més proper que mai.