TENS TELEGRAM?

Ara t'enviem les últimes hores al Telegram! Clica aquí!

Els punts clau de la decisió de Pablo Llarena de mantenir a presó a Junqueras, Forn i els Jordis

El magistrat els atribueix una responsabilitat de violència del 20-S i un pla estratègic de conflicte a Catalunya per aconseguir la independència
Imatge d'arxiu del magistrat Pablo Llarena | CatalunyaDiari.cat

 

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha decidit deixar a presó provisional sense fiança el vicepresident Oriol Junqueras, i el conseller Joaquim Forn, així com Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. La resta de membres del Govern empresonats podran sortir en llibertat, però abonant prèviament una fiança de 100.000 euros.

 

El magistrat considera que no hi ha risc de fugida però creu que, en el cas dels quatre investigats que deixa a la presó, hi ha risc de reiteració delictiva, malgrat que tots han rebutjat la seva intenció de fugar-se i han acatat les mesures aprovades amb l'article 155 de la Constitució. «El perill que hi ha que es pugui preservar en el delicte, és ben diferent en cascuna de les aportacions realitzades per cada partícip», explica el jutge Llarena. 

 

Els quatre investigats que Llarena manté a la presó | CatalunyaDiari.cat

 

Llarena no ha aplicat la mateixa doctrina que va aplicar amb els membres de la Mesa del Parlament, ja que considera que no és el mateix permetre una votació que «el delicte de rebelió i violència» que es va produir el passat 20 de setembre a la seu del Departament d'Economia durant el registre per part de la Guàrdia Civil. 

 

Referent als quatre investigats que manté a la presó, Llarena apunta que les seves «aportacions estan directament vinculades a una explosió violenta que, de reiterar-se, no deixen marge de correcció o de satisfacció als qui es veuen atrapats per ella». A Cuixart i Sànchez els atribueix el lideratge de la mobilització, Junqueras estava allí i a Forn l'acusa de la inoperativitat dels Mossos d'Esquadra, segons publica el diari 'La Vanguardia'.

 

Llarena també creu que és evident que els investigats que manté a presó «ofereixen el risc de reincidir en la perpetració dels fets amb igual probabilitat que la que s'aprecia en tots els investigats, però no pot dir-se el mateix respecte a la lesivitat que pot acompanyar a la reiteració de les seves aportacions», motiu pel qual els manté a la presó. 

 

Els sis ex consellers que Llarena deixa en llibertat amb fiança | CatalunyaDiari.cat

 

Abandonar les aspiracions de convertir Catalunya en República

El magistrat també ha obert la possibilitat de rebaixar les mesures cautelars contra els investigats, sempre que aquests mostrin una voluntat clara d'abandonar les seves aspiracions de convertir Catalunya en una República. 

 

Sobre les eleccions del 21-D, Llarena diu que encara que Junqueras, Forn i Sánchez estiguin a les llistes de les pròximes eleccions, la reducció de les mesures cautelars «no poden precipitar-se sota l'argument que els investigats hagin assumit la seva participació com a candidats en uns comicis democràtics». Per tant, el jutge creu que «el risc de reiteració delictiva va expressament lligat a aquestes responsabilitats. Junqueras és el líder d'ERC, Sánchez el número dos de Junts per Catalunya i Forn també està en la llista de Puigdemont». 

 

El document 'EnfoCATs: Reenfocant el procés d'independència per a un resultat exitós. Proposta estratégica' ha sigut clau per a la sentència de Llarena, ja que situa en un Comité Estratègic a Junquera, Sánchez i Cuixart. Un document que «planificava generar un conflicte al voltant del Referèndum Unilateral d'Independència i de la DUI». 

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris