Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de l'1-O

Els presos de l'1-O, en tercer grau: què és i què implica?

Les juntes de tractament els han concedit aquesta prerrogativa

Els presos de l'1-O
Els presos gaudiran del tercer grau a partir dels propers dies. | ACN

Aquest dijous, dia 2 de juliol, les  juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras han proposat concedir el tercer grau als presos condemnats pels fets de l'1-O. El desembre passat, els nou polítics i líders socials empresonats van ser classificats en segon grau, l'anomenat règim ordinari de les presons. Ara, per unanimitat i juntes de tractament que s'han celebrat simultàniament, s'ha concedit el tercer grau a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa.

Què significa el tercer grau penitenciari?

El tercer grau era la gran reivindicació que feien els presos en les darreres setmanes i significa que entren en un règim de semillibertat. D'aquesta manera, segons estableix el reglament penitenciari, cal que passin 8 de les 24 hores del dia a la presó, mentre que la resta d'hores poden passar-les fora del centre penitenciari.

A la pràctica, el tercer grau permet que els presos passin el dia fora de la presó i que només hi hagin de retornar per dormir. Fins i tot, es podria arribar a permetre que els presos dormissin a casa i no haguessin de passar les 8 hores mínimes a la presó si acceptessin ser controlats telemàticament a través de polseres geolocalitzables. 

A casa els caps de setmana

A més, els presos podran sortir de la presó durant els  caps de setmana, i per tant, passar a casa les nits de divendres i dissabte. Per tal de facilitar totes aquestes sortides, els presos podrien ser traslladats als anomenats centres penitenciaris oberts, que presenten moltes menys mesures de seguretat i de control que les presons ordinàries.

El fet d'haver estat classificats en tercer grau permet que se'ls pugui aplicar —no immediatemant, però sí en setmanes posteriors—, l'article 86.4, que representa una important flexibilització de les condicions de compliment de la condemna: així, aquest article obre la porta al fet que tampoc entre setmana hagin d'anar a la presó, fent servir les mesures de control telemàtiques que ja hem explicat.

La decisió és recurrible

Però alerta, perquè la decisió que acaben de prendre les juntes de tractament és recurrible. D'entrada, l'haurà de rubricar el Departament de Justícia de la Generalitat, que sol donar el vistiplau a la immensa majoria de les decisions de les juntes de tractament.

Després, es dona per fet que la Fiscalia presentarà recursos als jutjats de vigilància penitenciària i, en cas que no prosperessin, podria presentar-ne al tribunal sentenciador, és a dir, el Tribunal Suprem, que és qui tindria la darrera paraula sobre la qüestió. Al marge de quina sigui la decisió de l'alt tribunal, però, fins que no arribi, els presos podrien gaudir d'un tercer grau que es podria començar a aplicar en qüestió de dies.