Quim Arrufat, exdiputat de la CUP entre 2012 i 2015.

L'exdiputat de la CUP Quim Arrufat, denunciat internament per abús i agressió sexual

L'exdiputat va abandonar la formació perquè els protocols estipulen que la repetició implica l'expulsió

L'exdiputat de la CUP Quim Arrufat tenia una denúncia interna dins de la formació cupaire per agressió sexual i una altra per abús sexual quan va decidir abandonar el partit el 2019, segons ha avançat el diari 'Ara'. Tal com apunta el diari, una noia va denunciar internament Arrufat per agressió sexual la tardor del 2014, quan encara era diputat al Parlament. En aquell any, però, els protocols interns de la CUP per afrontar les agressions sexistes encara no estaven vigents, i es va crear una comissió informal per tractar el cas. El 2019 va rebre una nova denúncia, aquest cop per abús.

En un comunicat posterior, la CUP ha denunciat l'agressió i ha explicat que Arrufat va marxar del partit mentre els casos s'estaven encara gestionant. Just abans de les eleccions municipals Arrufat va decidir abandonar la formació, ja que tot i que la comissió encara estava tractant el cas, el protocol estableix un agreujant per repetició que implica l'expulsió.

Protocol davant agressions

Segons apunta el diari, el protocol fixa quatre nivells en els casos de violència sexual: un nivell 1 per comentaris lascius, el 2 per exhibicionisme o tocaments no desitjats, el 3 per violació o per forçar pràctiques sexuals no desitjades, i el 4 per una violació amb força. El cas d'Arrufat del 2014 es tractaria d'una agressió de nivell 3. Les mesures reparadores que havia d'emprendre el diputat eren renunciar a la visibilitat pública i la suspensió de militància entre sis mesos i dos anys, encara que questa darrera no es va acabar aplicant.

A finals del 2014 es va fer una reunió amb Arrufat i es va acordar que, per reparar el dany, no podia coincidir amb la víctima a cap acte, havia d'iniciar un procés de revisió amb treball personal per assumir el que havia fet i havia de perdre presència mediàtica. El 2017, amb l'arribada dels protocols, es va tornar a tractar el cas i finalment el 2018 es va acordar que no podia ser una figura representativa del partit i que havia de reprendre el treball terapèutic.

Arrufat nega les acusacions

En un comunicat fet públic aquest dilluns al matí, Quim Arrufar nega els fets. «No responen ni tan sols al contingut dels expedients tramitats internament en el marc de la Comissió Feminista», afirma en un breu comunicat des del seu compte de Twitter. L'exdiputat cupaire afegeix que no contribuirà a «generar soroll i polèmica» i encara menys a les portes d'unes eleccions «per desprestigiar la CUP». Arrufat diu que la notícia es basa en unes «informacions anònimes derivades de rumors» que tenien per objectiu atacar-lo.

Arrufat afegeix que la informació publicada pel diari, la redactada explícitament i la que s'insinua, demostra que «no ha pogut esclarir gaire més». «Lamento que per provar sort s'agafi a unes declaracions, descripcions i conclusions lluny del cas real», ha reblat.