Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra en una reunió telemàtica, 07/06/2020

Quim Torra demana 15.000 milions d'euros per rescatar a Catalunya

El president ha afirmat que el govern central serà «responsable d'asfixiar Catalunya i entorpir la recuperació econòmica»

Quim Torra en una reunió telemàtica, 07/06/2020
Quim Torra demana 15.000 milions d'euros per rescatar a Catalunya | Catalunya Diari

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest diumenge que el govern central serà «responsable d'asfixiar Catalunya i entorpir la recuperació econòmica» si no rectifica i accepta les mesures econòmiques que proposa la Generalitat.

Proposta d'elevar a l'1% el dèficit permès

En la tretzena reunió de presidents autonòmics aquest diumenge pel coronavirus, Torra ha traslladat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, «una proposta per aconseguir per a Catalunya 15.000 milions d'euros, que només depenen del 'sí' de l'Executiu», han informat fonts de la Presidència de la Generalitat.

«Amb el nostre pressupost no podem encarar les reclamacions i comprometrem les polítiques socials», ha dit Torra, que ha proposat elevar a l'1% el dèficit permès a les autonomies i permetre als ajuntaments utilitzar els seus romanents per atendre les despeses derivades de la pandèmia.

El govern central vol destinar 16.000 milions per totes les comunitats

Pedro Sánchez ha transmès avui diumenge als presidents de les CCAA els canvis en els criteris per al repartiment del fons de 16.000 milions no reemborsables que s'aprovaran per a les autonomies, incloent-hi un fons per a Educació i un altre per a mobilitat. Això afavoriria les autonomies que tenen més població, segons fonts autonòmiques. Amb això l'Executiu pretén compensar a les CCAA parteix de les despeses que ha generat la crisi del coronavirus durant aquests mesos.

L'augment del pes poblacional era una reivindicació d'algunes regions, ja que inicialment s'havia previst que un dels criteris de més pes en el repartiment d'aquests diners anessin segons les despeses  en els quals s'havia incorregut per atendre les necessitats sanitàries de la pandèmia.

Així i segons fonts autonòmiques, el president els ha comunicat que 9.000 milions es destinarien a despeses sanitàries; 2.000 milions per a un fons d'Educació i altres 5.000 milions serien per compensar la caiguda d'ingressos  derivada de l'aturada econòmica. Però d'aquests últims, 800 milions anirien a compensar la disminució de la facturació dels serveis de transport, com a metre, rodalies o autobusos interurbans.