Quim Torra abandona una recepció oficial als Estats Units després que l'ambaixador oficial el titllés de «mentider»

Pedro Morenés ha negat que a Espanya hi hagi càrrecs públics a la presó per motius polítics

El president Quim Torra, després d'abandonar una recepció oficial als Estats Units
El president Quim Torra, després d'abandonar una recepció oficial als Estats Units | cedida

Gran tensió aquesta passada nit a Washington, entre el president Quim Torra i l'ambaixador d'Espanya, Pedro Morenés, durant una recepció oficial als Estats Units. El cap de l'executiu català ha fet un discurs en la mateixa línia que les seves darreres intervencions, assegurant que Catalunya viu una situació «de repressió», amb «presos polítics i exiliats». La seva intervenció va ser aplaudida pels assistents a la recepció, que han començat a entonar el cant dels Segadors de forma espontània. 

L'ambaixador espanyol el titlla de «mentider»

Les seves paraules, però, no han agradat a Morenés, que ha acusat el president català de ser un «mentider», negant que a l'Estat espanyol hi hagi cap polític a la presó per motius polítics. L'ambaixador no ha pogut continuar el seu discurs, perquè els participants han començat a cridar «Llibertat presos polítics», i han boicotejat la seva intervenció. 

Va ser llavors quan Quim Torra i la delegació catalana han abandonat l'acte, en senyal de protesta pel que estaven escoltant. Posteriorment, el president ha tornat a accedir a l'edifici, però únicament per acomiadar-se dels organitzadors, i per explicar els motius de la seva marxa. 

Quim Torra assegura que el discurs li va resultar «intolerable»

A la seva sortida de l'acte, Quim Torra ha denunciat que l'ambaixador espanyol «ha fet un discurs insultant». «Ha estat ofensiu per a mi, perquè m'ha titllat de mentider, i per al país, perquè ha posat en qüestió l'existència de presos polítics, i ha dit que fèiem activitats que no es corresponien», ha explicat el president català.

En aquest sentit, ha destacat que tot plegat li va resultar «intolerable», i que l'Estat espanyol «s'equivoca molt en un dia com avui, dur per als catalans amb la sentència del Suprem, amb un dirigent del PP titllant de feixistes els Jordis». Finalment, el cap del Govern ha fet una crida «al president espanyol», per preguntar-li «si el discurs de l'ambaixador ve de Madrid» i si ell i el seu executiu el comparteixen. 

«Demano la dimissió immediata de l'ambaixador, perquè el grau d'insult al que hem arribat no el podem tolerar i m'agradaria que el govern espanyol també fes pública la seva protesta», ha conclòs Torra. 


Comentaris

envia el comentari