Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra en un parlament

Torra anuncia eleccions després d'aprovar pressupostos

Torra ho ha anunciat aquest migdia, en una declaració institucional a Palau

Quim Torra, en una intervenció al Palau de la Generalitat.
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha intervingut aquest migdia al Palau de la Generalitat per anunciar públicament que convocarà eleccions autonòmiques un cop aprovats els pressupostos.

Minuts abans de la intervenció de Torra, el president s'ha reunit amb Pere Aragonès per comunicar-li aquesta decisió. La convocatòria de la compareixença i el seu contingut no s'havien comunicat a ERC, a qui els passos fets per Torra han agafat per sorpresa. Ara, caldrà veure quina és la decisió que prenen els republicans sobre el seu futur al govern de Catalunya.

Torra carrega contra ERC, però no l'expulsa del govern

Torra ha assenyalat directament el president del Parlament, Roger Torrent, per «permetre deixar a la intempèrie» la presidència de la Generalitat a partir d'una decisió «que fins feia uns dies no era compartida per la majoria de la cambra». Encara sobre ERC i Torrent, el president del Govern ha lamentat que dilluns no es va respectar el «consens» de l'independentisme de defensar la sobirania del Parlament «amb totes les conseqüències», i de «plantar-se» per no acceptar la «irregularitat»  que la JEC deixés Torra sense el seu escó de diputat. Així mateix, el cap de l'executiu ha apuntat que cap govern no pot funcionar «sense unitat, estratègia comuna ni compartida, ni sense lleialtat entre els socis».

En aquesta línia, Torra ha remarcat la importància de recuperar un «rumb d'unitat» i de refer «lluites compartides» avui «esmicolades per decisions no consensuades i ni tan sols informades». El president també ha subratllat que no serà ell ni tampoc JxCat qui trenqui la unitat del Govern.  Torra ha insistit que cal refer aquesta lleialtat que va permetre fer l'1-O: «Cal tornar a emprendre el camí amb iniciativa, amb generositat, amb coratge, amb sinceritat i amb lleialtat», ha afegit per argumentar la propera cita electoral.

El president de la Generalitat ha reiterat la seva «determinació» per saber si Madrid abordarà una negociació «de debò», que abordi el conflicte polític. «Vull comprovar si el govern espanyol té voluntat de posar fi a la repressió i respectar els principis democràtics més elementals amb garanties», ha sentenciat. Torra i Sánchez es reuniran a Barcelona dijous que ve, en una trobada prèvia a la taula de partits prevista entre els dos governs.

També et pot interessar...