Quim Torra ofereix Catalunya per acollir els 629 refugiats de l’Aquarius

El govern espanyol ha ofert el port de València perquè atraqui el vaixell l'ONG SOS Mediterranée

Quim Torra
Quim Torra | EFE

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ofert Catalunya per acollir els 629 refugiats de Líbia a bord del vaixell Aquarius, que actualment es troba al mig del Mediterrani entre Itàlia i Malta. Aquesta proposta l’ha fet hores després que Pedro Sánchez hagi ofert el Port de València perquè atraqui l’embarcació en compliment «amb els compromisos internacionals en matèria de crisis humanitàries».

Torra, que recorda l’oferiment que va fer Carles Puigdemont el març de l’any 2016 per acollir 4.500 refugiats, assegura que Catalunya està preparada «per rebre 1.800 refugiats entre institucions i entitats d’arreu del país, 600 directament per la Generalitat». Per la seva banda, Ada Colau ja havia ofert la possibilitat que el vaixell pogués atracar al Port de Barcelona.

Xavier García Albiol, totalment en contra

Qui s'ha mostrat contrari al fet que Espanya aculli els refugiats de l'Aquarius ha estat el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que ha criticat la política europea sobre els refugiats. «La política d'acollida de refugiats no es pot convertir en una subhasta entre els països del Mediterrani. És urgent que la Unió Europea estableixi criteris clars i doti de fons econòmics els països afectats», ha dit en una publicació a Twitter.

El País Basc també s’ofereix a acollir-ne

El president del País Basc, Iñigo Urkullu, també s’ha mostrat disposat a acollir una part d’aquestes persones. «Euskadi ha optat per la solidaritat. Mostrem la nostra disposició a acollir el 10% de les persones de l’Aquarius. És una qüestió de dignitat i respecte pels drets humans».

A l’espera de rebre instruccions

Mentrestant, el vaixell Aquarius continua en mig del Mediterrani entre Itàlia i Malta a l’espera de rebre instruccions per part del Centre de Rescats Marítims de Roma i Madrid. Segons ha informat Metges Sense Fronteres «un viatge de tres dies a València en un vaixell que supera la seva capacitat màxima és insegur». Cal recordar que al vaixell hi ha 120 nens a bord, set dones embarassades, quinze persones amb cremades greus i gent amb hipotèrmia.


Comentaris

envia el comentari