Quim Torra, citat a declarar el 15 de maig per la polèmica dels llaços

La Fiscalia va presentar una querella per desobediència en contra seva, en negar-se a retirar els símbols polítics presents als edificis públics

Quim Torra està citat per declarar el 15 de maig per la polèmica dles llaços grocs
Quim Torra està citat per declarar el 15 de maig per la polèmica dels llaços grocs | Cedida

El president Quim Torra ha estat citat a declarar, segons TV3, el pròxim dimecres 15 de maig, per la querella que la Fiscalia Superior de Catalunya (FSC) va presentar en contra seva per suposada desobediència, en el marc de la polèmica pels llaços grocs. El cap del Govern haurà de comparèixer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que l'investiga per incomplir els requeriments de la Junta Electoral central (JEC) perquè retiri símbols polítics dels edificis públics. 

A la querella que s'ha presentat davant del TSJC, i que va signada pel fiscal de Catalunya Francisco Bañeres, s'acusa Torra de «desatendre conscientment i deliberadament» els mandats de la JEC quan va decidir mantenir la simbologia considerada «partidista» als diversos edificis públics que depenen de la Generalitat. 

Imatge de l'última pancarta que Torra ha penjat al Palau de la Generalitat
Imatge de l'última pancarta que es va penjar al Palau de la Generalitat  | Cedida

 

«Encara que fos de forma encoberta» va desobeir la JEC

Segons s'indica a la querella, malgrat que el president va retirar els llaços grocs, se l'acusa de mantenir aquesta simbologia «encara que fos de forma encoberta o simbòlica a través de cartells, imatges, figures, fotografies i simbologia en general» que considera que mostra una mateixa natura «ideològica i partidista» que és «representativa dels postulats de part de la societat».

Després de mantenir la pancarta amb el llaç groc al balcó de la Generalitat tot i el mandat de la JEC, Torra va ordenar treure-ho, el passat 22 de març quan ja havia prescrit el segon termini de 24 hores, per indicacions de l'informe del síndic de greuges que manifestava que durant el període electoral «cal mantenir la neutralitat política» als edificis institucionals.

Així doncs el síndic de greuges va demanar la retirada de llaços grocs i estelades «de forma excepcional» i com «una mesura temporal» mentre es convocaven i es feien les eleccions. No obstant això, el president ha mantingut al Palau de la Generalitat una pancarta a favor de la llibertat d'opinió i d'expressió


Comentaris

envia el comentari