Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra saludant pel carrer mentre porta un llaç groc en honor als presos independentistes

Quim Torra demana els catalans que surtin a comprar llibres i roses

Coincideix amb les desenes de rebrots de coronavirus a moltes ciutats catalanes

Quim Torra saludant pel carrer mentre porta un llaç groc en honor als presos independentistes
Quim Torra demana els catalans que surtin a comprar llibres i roses | cedida

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convidat la ciutadania a comprar llibres, roses  i gaudir de la festa «sempre respectant les normes de seguretat per prevenir contagis de la covid-19».

Així ho ha expressat a través d'un missatge des del seu compte de Twitter, en què també ha destacat que avui se celebra un dia del llibre i de la rosa «molt especial», el Sant Jordi d'estiu.

La coincidència del dia de Sant Jordi alternatiu amb rebrots en alguns municipis ha fet que a Barcelona, a l'àrea metropolitana i a ciutats com Figueres, Lleida  o Reus s'hagi cancel·lat la celebració als carrers. El 23 d'abril, en ple confinament, no es va poder celebrar el Sant Jordi tradicional.

Restriccions sanitàries per al Sant Jordi d'estiu

El Sant Jordi d'estiu no serà com l'havien imaginat la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes i se celebrarà de manera desigual arreu de Catalunya, en funció de la situació sanitària.

La coincidència entre els primers rebrots de coronavirus amb la data que el sector va fixar per a un dia de la rosa i del llibre alternatiu ha fet que a Barcelona, a l'àrea metropolitana i a ciutats com Figueres, Lleida  o Reus  s'hagi cancel·lat la celebració comuna als carrers.

A la capital, ahir no havia arribat l'autorització per instal·lar parades davant de les llibreries i floristeries, però moltes han anunciat que ho faran. A altres llocs del país s'espera una diada un punt més similar a l'original, però amb totes les prevencions  per evitar contagis.

La Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes van decidir suspendre la celebració del Sant Jordi d'estiu a l'espai comú previst al Passeig de Gràcia de Barcelona, ja que amb l'augment de contagis a la ciutat no s'hauria permès un esdeveniment cultural així.

Això ha marcat el relat sobre com serà aquest Sant Jordi alternatiu, per bé que a tot Catalunya cada ajuntament ha decidit de quina manera autoritzava la celebració als seus carrers, d'acord amb la seva situació sanitària. En aquest context, la Cambra fa una crida a participar de la festa «amb la màxima seguretat».

En realitat, el cas de Barcelona s'estén a les ciutats de bona part de l'Àrea Metropolitana que havien previst activitats col·lectives al carrer i també n'hauran de prescindir per les mesures de contenció dels nous brots de coronavirus.

Tampoc hi haurà Sant Jordi als carrers a Lleida  i Figueres  (afectades per rebrots de la malaltia) ni a Reus, on l'Ajuntament les va cancel·lar de mutu propi al·legant dificultats per mantenir amb responsabilitat les mesures sanitàries.

No obstant això, des del sector s'ha emplaçat els ciutadans a comprar llibres i roses encara que sigui a l'interior  de les botigues, per intentar celebrar una diada que ja es va haver d'anul·lar el 23 d'abril. Així, caldrà veure el seguiment de la jornada per part de les mateixes llibreries i floristeries, i com es desenvolupen les signatures de llibres tan pròpies d'aquesta tradició.