Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del president del govern català, Quim Torra, durant la sessió de control d'aquest dimecres, 23 d'octubre.

El president Torra assegura que les «extralimitacions» dels Mossos han de ser sancionades

Una setmana després dels disturbis, Quim Torra reitera «la proposta» de tornar a fer un referèndum per a la independència

Imatge del president del govern català, Quim Torra, durant la sessió de control d'aquest dimecres, 23 d'octubre.
Imatge del president del govern català, Quim Torra, durant la sessió de control d'aquest dimecres, 23 d'octubre. | ACN

La setmana després dels importants aldarulls que es van viure arreu del territori català, aldarulls que deien respondre a la sentència del Tribunal Suprem contra els polítics catalans a la presó,  ha arribat al Parlament la sessió de control al govern de la Generalitat. 

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

La sessió, amb calma tensa, ha estat centrada, encara que es preguntés pel Brexit, pels fets de la setmana passada i, també, per la negativa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a atendre les trucades del president català, Quim Torra.

Un dels titulars de la sessió ha sorgit de la resposta de Torra a la interpel·lació de la líder del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jessica Albiach. Albiach ha preguntat al president si es manté en la proposta del referèndum que va fer pública la setmana passada i aquest ha respost que sí, que «defensaré que es torni a votar l'autodeterminació però fruit d'un gran consens». 

Albiach, amb la intenció de marcar un perfil propi necessari en temps de precampanya, ha assegurat que «vostè continua insistint en la via unilateral, deixant enrere mitja Catalunya. Vostè cada vegada pensa en una part més petita del país i és una llàstima com està buidant de contingut la presidència de la Generalitat. El problema polític és que a vostè ningú el té com a un interlocutor vàlid».

Quim Torra ha respost amb contundència, molest perquè els seus intents de portar els Comuns al seu bàndol són gens fructuosos, i li ha recordat a Jessica Albiach que  «amb la sentència s'ha acabat el temps de l'equidistància, o estem amb els represaliats o estem amb els repressors».

El focus informatiu arran dels aldarulls de la setmana passada, i de la proposta de repetir el referèndum, està, també, en les divergències internes entre els dos socis de govern català: Junts per Catalunya i ERC. En Comú Podem li ha preguntat al vicepresident Pere Aragonès si dóna suport al president Torra i aquest ha evitat respondre a la pregunta carregant contra Pedro Sánchez «per no atendre les trucades» i tornant, una vegada darrere l'altra, a la proposta de resolució recentment acordada entre Junts, ERC i la CUP.

Ara bé, Aragonès, a preguntes del grup parlamentari republicà, ha volgut desmarcar-se de les informacions que el situen com l'únic pont de diàleg entre el govern català i l'espanyol, afirmant que «l'única interlocució vàlida és la de la presidència de la Generalitat».

«Vostè creu que a mi m'han agradat aquestes actuacions?»

Vidal Aragonès, de la CUP, ha demanat la dimissió del conseller d'Interior Miquel Buch.
Vidal Aragonès, de la CUP, ha demanat la dimissió del conseller d'Interior Miquel Buch. | ACN

El paper dels Mossos d'Esquadra, i del conseller Buch, també ha centrat bona part de la sessió. Vidal Aragonès, del subgrup parlamentari de la CUP, ha reiterat la petició de dimissió del conseller d'Interior Miquel Buch, i li ha retret al president català que «cada dia que passa que vostè no cessa al conseller Buch, és un dia més que està donant suport als Mossos d'Esquadra. Cal l'expulsió immediata del cos dels policies agressors i la dissolució de la Brimo».

La resposta del president ha sigut, en paraules del polític socialista Miquel Iceta, «el món al revés». Quim Torra no ha respost a la pregunta de la CUP i ha posat una altra pregunta sobre la taula: «vostè creu que a mi m'han agradat aquestes actuacions?» També ha manifestat que estarà «atent a les investigacions sobre possibles extralimitacions i a la depuració de les responsabilitats que se'n puguin escatir. Les extralimitacions dels Mossos han de ser sancionades».

Ni una paraula de suport als Mossos i això ha provocat el contundent retret del líder socialista català, Miquel Iceta, qui ha assegurat que «qualsevol govern dóna presumpció de professionalitat a la seva policia. Vostè és el màxim comanament dels Mossos. President, vostè no està a l'altura del càrrec».