Quim Torra: «Serem independents si els catalans ho volen»

El President de la Generalitat de Catalunya ha concedit una entrevista on ha analitzat en profunditat la situació catalana actual
El President de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu
El President de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

L’actual President de la Generalitat, Quim Torra, ha concedit una entrevista a ‘NacióDigital.cat’ on ha parlat de tots els fronts oberts que hi ha en el Procés Català. El diputat de Junts per Catalunya ha manifestat la seva opinió sobre aspectes tan variats com els presos polítics, la seva experiència al capdavant del Govern, la possibilitat d’un referèndum pactat amb l’executiu central i, per descomptat, sobre la polèmica dels correus on diversos jutges espanyols insulten l’independentisme.

 

En aquest sentit, Torra ha explicat que espera que els últims descobriments tinguin conseqüències, ja que «hem demanat la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i sancions immediates». A més, ha fet patent la seva intenció de posar el tema «en consideració de la comissària europea de justícia».

 

Torra manifesta que hi ha una estratègia compartida pels independentistes

En referència a la seva experiència com a President de la Generalitat, el polític ha fet patent la complexitat de la situació actual declarant que «hi ha un Govern de coalició, amb una majoria parlamentària que se l’ha de treballar, i tothom està intentant situar les seves estratègies amb unes municipals a la vista». Definint el panorama com a «interessant», Torra considera que actualment es pot avançar en quatre fronts alhora, que són «l’exili, les persones empresonades, les institucions catalanes i la societat civil organitzada».

 

Per aquest motiu, diu que hi ha una estratègia compartida per tots els partits nacionalistes per tal d’aconseguir la independència, i que ara tan sols falta saber «les fases que ens hi acabaran portant». En referència a això, ha explicat que «del Fòrum Cívic, Social i Constituent, ja tenim definit quina és l’estructura, el seu àmbit de funcionament i una gran part dels noms que constituiran l’equip gestor».

El president Quim Torra aixeca un puny al costat de Puigdemont, en un acte a Waterloo el 28 de juliol
El president Quim Torra aixeca un puny al costat de Puigdemont, en un acte a Waterloo el 28 de juliol | CatalunyaDiari.cat

 

El referèndum pactat ha de ser vinculant i d’autodeterminació

Preguntat sobre si li fa por el fet de decebre a la gent, la resposta és negativa, i confessa que «em fa por saber mantenir la dignitat del càrrec, perquè la institució de la presidència de la Generalitat és molt important».

 

Quant a la possibilitat de dur a terme un referèndum pactat a Madrid, Torra és clar, i ha expressat que han ofert a Sánchez la possibilitat de «fer un referèndum d’autodeterminació pactat, vinculant i internacionalment reconegut», i que malgrat que sempre estaran disposats a establir un diàleg amb l’executiu central, «volem jugar en tots els terrenys de joc, i un d’ells és un referèndum pactat i vinculant. Però d’autodeterminació, això sí».

 

Torra: «No negocio pels presos polítics»

Davant la qüestió de  si han fet autocrítica arran tots els detractors que han aparegut després de tots els fets del passat Octubre, el President considera que «més que autocrítica, hi ha sobretot unes lliçons apreses», i ha apel·lat al «sacrifici, organització i esperança» com els pilars necessaris per a aconseguir la independència de Catalunya.

 

Sobre els presos polítics, i la possibilitat que el president català parli amb Sánchez per tal que influeixi en la decisió de la Fiscalia, el diputat de Junts per Catalunya és contundent: «No, mai. No negocio pels presos polítics perquè ells em van demanar no ser moneda de canvi de res». Amb tot, el President no ha volgut deixar passar l'oportunitat de demanar «la sortida immediata dels reclosos i l’arxivament de les causes».

Diversos polítics catalans
Diversos polítics catalans | CatalunyaDiari.cat

 

El President descarta que es presenti com a candidat a la presidència

Torra, a més, ha ficat especial èmfasi en la importància de la determinació dels catalans, declarant que «sempre ho he dit: serem independents si els catalans ho volen», i s’ha mostrat optimista en explicar que «hem detectat un increment molt notable de simpatia de la ciutadania europea envers la causa justa de la independència de Catalunya. Els nostres exiliats no han estat rebuts com uns criminals arreu, sinó com uns líders demòcrates perseguits».

 

Finalment, davant la possibilitat de convertir-se en el candidat de Junts per Catalunya en les pròximes eleccions, el President de la Generalitat ho ha descartat completament. «He tingut la sort que el destí em portés aquí, intento portar aquest càrrec amb la màxima dignitat possible. Aquesta institució ha de ser prestigiada i prestigiosa. Entendré que la meva feina acabarà quan acabi aquest mandat».Comentaris

envia el comentari