Quim Torra, investit com el president 131è de la Generalitat de Catalunya

Els vots a favor de JxCat i ERC i l'abstenció de la CUP ho han permès | Els partits no independentistes hi han votat en contra

Quim Torra durant el seu discurs al Parlament de Catalunya
Quim Torra durant el seu discurs al Parlament de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

  Quim Torra s'ha convertit aquest migdia, 14 de maig, en el 131è president de la Generalitat de Catalunya. Durant la segona sessió del ple d’investidura celebrada aquest dilluns, el de Blanes ha obtingut el suport necessari per ser investit. Ara, durant els cinc pròxims dies, haurà de prendre possessió del càrrec i nomenar el seu Consell Executiu.

Els vots a favor de Junts per Catalunya (JxCat) i d'Esquerra i l’abstenció de la CUP ha permès, finalment, nomenar Quim Torra com a president. Carles Puigdemont el va proposar aquest passat dijous com a candidat a la investidura, ho anunciava en un missatge des de Berlín, i avui Torra ja ha aconseguit convertir-se en el nou president de la Generalitat en la segona volta. Els discursos de Ciutadans, PSC, Comuns i el Partit Popular han anat en la mateixa línia que dissabte, en la primera jornada del ple d'investidura.

Disculpes, de nou, pels tuits

En el seu discurs el candidat a president ha demanat disculpes a les persones que s'haguessin pogut sentir ofeses pels tuits que fa sis anys va fer en contra dels «espanyols». Ja investit president, Torra espera que a proposta de Mariano Rajoy, el rei Felip VI rubriqui el nomenament del president, un fet que hauria de ser ràpid.

Quim Torra, president de la Generalitat

Es tracta d’una de les persones de més confiança de Carles Puigdemont, sempre ha estat considerat una persona molt propera a ell, fet pel qual va ser proposat per a la investidura. Escriptor, editor i diputat de JxCat, ha estat habitualment vinculat amb la cultura i la literatura i té un llarg currículum en aquests sectors. De fet, Quim Torra va arribar a ser president d’Òmnium Cultural l’any 2015 quan Muriel Casal vas convertir-se en diputada. El seu perfil complet es pot llegir aquí.

Quim Torra, el 131è president de la Generalitat, durant el seu discurs
Quim Torra, el 131è president de la Generalitat, durant el seu discurs | CatalunyaDiari.cat

 

Primera sessió fallida

Quim Torra ha estat investit en la segona sessió, després que la primera no obtingués els suports necessaris per convertir-se en el president de la Generalitat.Durant el ple celebrat dissabte, el candidat necessitava una majoria absoluta per ser investit, cosa que no va aconseguir, amb 66 vots a favor, de JxCat i ERc, i 65 en contra, de Cs, PSC, els comuns i el PP.

En la segona sessió la cosa canviava, Torra necessitava només una majoria simple, és a dir, tenir més vots a favor que en contra, cosa que s'ha aconseguit gràcies a la CUP i a la seva decisió d'abstenir-se, fent així que els vots quedessin de la mateixa forma que en la primera sessió.

El Parlament de Catalunya durant el discurs de Quim Torra
El Parlament de Catalunya durant el discurs de Quim Torra | CatalunyaDiari.cat

 

La CUP permet la investidura

Aquest mateix diumenge la CUP va prendre la decisió que ha fet possible la investidura de Quim Torra. El Consell Polític de la formació va decidir mantenir l'abstenció que ja va fer dissabte en la primera volta. D'aquesta manera els quatre diputats de la CUP no han votat ni pel 'si', ni pel 'no', cosa que ha fet que Quim Torra hagi obtingut més vots a favor que en contra.

La formació ho va tenir difícil per prendre la decisió. De fet, algunes de les assemblees d'aquesta, especialment la de Tarragona i el Penedès, no veien clara l'abstenció. Finalment, però, la decisió d'abstenir-se al ple va acabar predominant, permetent així la investidura d'avui de Quim Torra.


Comentaris

envia el comentari