Quim Torra demana mediació internacional per a Catalunya

El president de la Generalitat ha criticat al govern espanyol i ha qualificat al rei de «hooligan»

Quim Torra ha demanat mediació internacional per a Catalunya en una conferència a Suïssa
Quim Torra ha demanat mediació internacional per a Catalunya en una conferència a Suïssa | CatalunyaDiari.cat

Quim Torra ha demanat aquest dimecres una «mediació internacional per trobar una solució política a la situació actual de Catalunya». En una compareixença a la localitat suïssa de Ginebra sota el nom de 'An International Mediation for Catalonia', ha explicat que aquest mediador hauria de buscar activament una solució política al conflicte i, en cas d'arribar-ne a una, vigilar que «es compleixi».

«Com podem confiar en un govern que protegeix el rei que, en comptes de ser un àrbitre, l'any passat va actuar com un 'hooligan' amb corona?», s'ha preguntat Torra. En aquest sentit, ha apuntat que la negativa de Madrid a buscar un mediador internacional «no pot ser una excusa» per a la comunitat internacional a l'hora de tenir un «paper constructiu».

«Sense mediació la qüestió catalana empitjorarà i seguirà centrant tota l'atenció política a Espanya. Si Catalunya centra tot el debat, no hi ha espai per debatre moltes altres qüestions, com l'educació i la taxa d'abandonament escolar», ha assegurat el president de la Generalitat. Per això, considera que Europa és la primera interessada en què Catalunya no sigui el centre de la política a Espanya, ja que necessita que Espanya se centri en «estar preparada per la pròxima recessió».

La solució és un referèndum

Torra ha insistit a dir que el millor per desencallar la situació política de Catalunya seria «una solució neta i ràpida» com un referèndum a l'estil d'Escòcia. Descarta que una reforma constitucional pugui ajudar en aquest sentit, perquè els catalans són minoria i no veurien reflectit el dret d'autodeterminació. «O Espanya deixa marxar Catalunya o negocia de bona fe. Qualsevol altra acció no és viable», ha sentenciat.

Quim Torra durant la seva compareixença a la Univeristat de Ginebra
Quim Torra durant la seva compareixença a la Univeristat de Ginebra | CatalunyaDiari.cat

 

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha tingut paraules de lloança per a Suïssa, on va viure del 2005 al 2007, perquè al país helvètic «celebrar un referèndum és una rutina democràtica». En canvi, «a Catalunya un referèndum és castigat amb violència física i institucional i amb presó sense judici».

Per últim, Torra ha volgut explicar que, malgrat poder-se posar en dubte la majoria independentista als carrers, hi ha tres punts en els quals coincideix el 80% de la població catalana: el rebuig a la monarquia, «l'ús de la repressió com a eina política» amb l'empresonament dels Jordis i els polítics independentistes i la celebració d'un referèndum d'autodeterminació acordat amb l'Estat.


Comentaris

envia el comentari