Mariano Rajoy reactivarà el 155 si Quim Torra no obeeix la llei

El president del govern espanyol busca pactar la mesura amb Pedro Sánchez i Albert Rivera

Mariano Rajoy i Quim Torra, en una imatge d'arxiu
Mariano Rajoy i Quim Torra, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

La investidura de Quim Torra com a 131è president de la Generalitat de Catalunya ha provocat la immediata reacció del govern espanyol, encapçalat per Mariano Rajoy. El president es troba desenvolupant l'estratègia a tenir en compte en cas que a Catalunya es mantingui la via unilateral.

Per això, l'executiu espanyol es troba preparant una reunió amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i amb el líder de Ciudadanos, Albert Rivera. En ambdues trobades, Rajoy buscarà el suport dels representants polítics per reactivar el 155 en cas de realitzar-se alguna il·legalitat.

Mariano Rajoy vigilarà Quim Torra

El primer element que avaluarà Mariano Rajoy és l'equip que formi Quim Torra. La possibilitat de nomenar consellers els empresonats Jordi Turull i Josep Rull, així com a Lluís Puig, que es troba a Brussel·les, serà una mesura analitzada pel govern espanyol.

No obstant això, en cas de confirmar-se aquestes tres decisions, el president de la Generalitat no estaria cometent cap il·legalitat. Cap dels tres exconsellers es troba inhabilitat, motiu pel qual, encara que no puguin exercir les seves funcions amb normalitat, podrien ser elegits com a membres del Govern.

El PP té el suport del PSOE i Ciudadanos

Mariano Rajoy pactarà amb Pedro Sánchez i Alberto Rivera
Mariano Rajoy pactarà amb Pedro Sánchez i Alberto Rivera | Cedida

 

Tot i que Quim Torra no ha indicat que la via que vulgui seguir estigui fora de la llei, Mariano Rajoy vol tenir coberta qualsevol possibilitat. Les reunions que celebrarà aquest dimarts amb Pedro Sánchez i dijous amb Albert Rivera buscaran l'aprovació de l'estratègia.

Sembla indicar que el màxim representant del partit socialista no posarà cap impediment a aquesta mesura. Tanmateix, el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha reconegut que, sobre el 155, «costa més la primera que la segona vegada».

De la mateixa manera, no s'espera que Rivera es confronti amb el president del govern espanyol. El líder de Ciudadanos és favorable a mantenir el 155 encara que s'hagi nomenat un nou president a Catalunya, de manera que qualsevol alternativa que suposi intervenir la Generalitat serà ben vista polític.


Comentaris

envia el comentari