IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Quim Torra pren possessió com a 131è president de la Generalitat

Ha estat un acte sobri, on hi han assistit la seva mare, la seva dona, i altres familiars com el seu germà

El president Quim Torra durant la presa de posessió
El president Quim Torra durant la presa de possessió | Guillem RS

 

Quim Torra ha pres possessió del càrrec com a 131è president de la Generalitat aquest dijous, 17 de maig, al matí al Palau de la Generalitat en un acte que ha començat a les 11.30 hores i que ja es va avançar ahir que seria sobri i sense convidats, un fet que no passava des del 1980. El que es volia  era posar relleu  l'excepcionalitat política que s'està vivint, amb l'aplicació de l'article 155 i els membres de l'anterior Govern a la presó o a l'exili.

Així doncs, i per primera vegada, l'acte no ha tingut lloc al Saló Sant Jordi, sinó al de la Mare de Déu de Montserrat —ja que és més petit—, i tampoc hi han assistit els tradicionals convidats, sinó que només hi han anat el personal del Palau, els familiars de Torra i el president del Parlament, Roger Torrent. 

El president Quim Torra i el president del Parlament, Roger Torrent
El president Quim Torra i el president del Parlament, Roger Torrent | Guillem RS

El collar de president de la Generalitat no ha estat imposat a Torra, un altre dels gestos que el nou president ha volgut escenificar. L'acte ha durat dos minuts, i entre les poques paraules pronunciades per Torra no ha fet cap menció ni a la Constitució ni a l'Estatut. «Prometo complir les obligacions del càrrec amb fidelitat al poble», ha dit. 

Una presa de possessió sòbria i sense convidats

Cal recordar que a la presa de possessió de Carles Puigdemont, el passat 12 de gener del 2016, hi van assistir unes 400 persones. A més, i just després de l'acte, Puigdemont i Mas van sortir a la plaça Sant Jaume per saludar els centenars de persones que eren fora del Palau escenificant el relleu al capdavant de la Generalitat. 

En aquesta ocasió, l'acte ha sigut organitzat pel personal de la Generalitat amb les indicacions de Torra, però sempre amb la vigilància del govern espanyol —tenint en compte l'existència de l'article 155 de la Constitució espanyola—, garantint així, que la presa de possessió de Torre sigui plenament constitucional. Igualment, no s'han vist símbols estatals durant l'acte. Ni la bandera espanyola ni tampoc la fotografia del rei Felip VI.

No obstant això, des de la Generalitat s'ha volgut repetir l'escenografia de les investidures dels expresidents Puigdemont i Mas, els quals només comptaven amb una única bandera a la sala, la senyera. 

Imatge de l'exterior del Palau de la Generalitat mentre Quim Torra prenia possessió com a president de Catalunya.
Imatge de l'exterior del Palau de la Generalitat mentre Quim Torra prenia possessió com a president de Catalunya. | CatalunyaDiari.cat

Torra no està obligat a jurar lleialtat al Rei o a la Constitució

D'altra banda, cal tenir en compte que Quim Torra no estava obligat a prometre o jurar lleialtat al rei Felip VI ni acatar l'Estatut ni la Constitució en el moment de prendre possessió, ja que existeix una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'eximeix d'això. 

Tot i això, i com ja va avançar ell mateix, Torra ha seguit la mateixa fórmula de Puigdemont i ha jurat «complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament». 

En aquella ocasió, però, aquesta fórmula va acabar als tribunals, ja que Unión Cívica Española-Partido por la Paz va denunciar que Puigdemont no prometés o jurés lleialtat al Rei i a la Constitució, però el TSJC va assegurar que no tenia obligació lleial de fer-ho. 

Tanmateix, una altra de les particularitats d'aquesta presa de possessió és que, normalment, l'expresident entrega la medalla presidencial al seu successor. Un fet que no serà possible, ja que Puigdemont es troba a Berlín. 

Finalment, i pel que fa a l'article 155, cal tenir en compte que amb la recent presa de possessió de Torra no finalitzen les mesures adoptades amb l'article en qüestió a Catalunya, ja que encara caldria que ho fessin tots els consellers del nou Govern. 

Imatge de la façana del Palau de la Generalitat mentre Quim Torra pren possessió com a president de la Generalitat.
Imatge de la façana del Palau de la Generalitat mentre Quim Torra pren possessió com a president de la Generalitat. | CatalunyaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari