Quim Torra es querella contra Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría per un delicte de prevaricació

El president de la Generalitat denuncia la negativa a publicar al DOGC el decret del 19 de maig

El president Quim Torra continua decidit a reinvestir el Govern «legítim»
Quim Torra es querella contra Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría | Cedida

Quim Torra ha presentat una querella contra l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, així com per la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaria, per un delicte de prevaricació per omissió.

El president de la Generalitat ha presentat aquest recurs davant la Sala Penal del Tribunal Suprem, com a conseqüència de la negativa a publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el decret del 19 de maig, de nomenament del vicepresident del Govern i dels consellers i conselleres dels departaments de la Generalitat.

«Una decisió arbitrària»

Quim Torra al costat de Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret a Brussel·les
El president de la Generalitat, Quim Torra | cedida

 

Quim Torra qualifica la mesura dels exrepresentants del govern espanyol com una «decisió arbitrària, extralimitadora de competències i sense cap empara legal». Per això, considera que l'acció evita «l’execució d’un acte reglat, degut i obligatori».

El president insisteix que l'acció estatal representa una «evident conculcació de la legalitat i desconeixement de les exigències constitucionals», motiu pel qual opta per presentar la querella contra Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría.

La defensa de Quim Torra

La no publicació del decret del 19 de maig representa una vulneració dels drets polítics de Quim Torra com a president de la Generalitat. Per aquest motiu, la querella es presenta «sense perjudici de les accions que per vulneració també dels seus drets polítics puguin emprendre els consellers afectats contra els querellats per aquests mateixos fets».

L'escrit de Torra demana a la Sala Penal del Tribunal Suprem incoar les diligències prèvies, així com diferents diligències d’investigació, entre les quals figuren: la declaració com a investigats dels querellats i la declaració com a testimoni de Roberto Bermúdez de Castro, secretari d’Estat per a administracions públiques.

És necessari recordar que Bermúdez de Castro fou qui va signar la carta del 29 de maig passat, en què responia amb una negativa a la qual li va fer el secretari de Govern de la Generalitat, Víctor Cullell, instant-lo a publicar els nomenaments al DOGC.


Comentaris

envia el comentari