Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sánchez i Torra a la primera reunió de la taula de diàleg, el 26 de febrer de 2020.

Torra reclama 15.000 milions d'euros al govern espanyol per la crisi del coronavirus

El president de Catalunya creu que no es pot esperar als mecanismes europeus, que no arribaran fins al 2021

Sánchez i Torra a la primera reunió de la taula de diàleg, el 26 de febrer de 2020.
Torra reclama 15.000 milions d'euros al govern espanyol per la crisi del coronavirus | CatalunyaDiari

El president de la Generalitat, Quim Torra, reclamarà a l'Estat 15.000 milions d'euros per fer front a «l'emergència econòmica» derivada de la Covid-19.  Ho ha dit en una visita al Masnou (Maresme), on ha apuntat que aprofitarà  la reunió de presidents autonòmics de diumenge per transmetre aquesta petició a Pedro Sánchez.

Ha detallat que 5.000 milions correspondrien als costos sanitaris que la Generalitat ha assumit durant la pandèmia i 5.000 milions més haurien d'obtenir-se a través dels Mecanismes Europeus d'Estabilitat (MEDE). 

A banda, l'executiu català assumiria 2.500 milions d'euros gràcies al permís per augmentar el dèficit fins a l'1%, i 2.500 milions més procedirien d'alliberar els superàvits dels ajuntaments. «És hora de mobilitzar tots els recursos possibles», ha advertit Torra.

Augment de recursos per ajudar la crisi en diferents sectors

El president assegura que la situació que viuen els diferents sectors econòmics catalans  és «greu»  i alerta que per fer front a l'actual situació i ajudar la ciutadania cal incrementar els recursos. En aquest sentit alerta que en el cas del tercer sector les pèrdues s'eleven a 650 milions.

  

només depenen d'un sí del govern espanyol

«Demanem a l'Estat que sol·liciti a la UE aquestes ajudes en nom de Catalunya», ha dit en referència a la part dels diners que hauria d'arribar del Fons Europeu, mentre que creu que l'Administració Local també necessitarà ajuda, motiu pel qual demana l'alliberament del superàvit.

«Des del nostre punt de vista l'Estat ha anat lent i malament», ha assenyalat Torra, que ha dit que en un escenari com l'actual cal la màxima «executabilitat» perquè els fons procedents d'Europa no arribaran fins al 2021. «Necessitem aquests recursos ara i aquí», ha insistit Torra, que ha recordat que sectors com l'hoteler, el del comerç o el de la cultura estan especialment afectats.

Torra formalitzarà aquesta petició en la reunió de presidents autonòmics de diumenge vinent. Confia que aquesta demanda rebi el suport d'altres autonomies. Així mateix ha dit que també demanarà a Sánchez que respongui la quarantena de peticions que el Govern va fer-li arribar en nom dels diferents consellers fa uns dies.