Quim Torra recorre la resolució que l'obliga a treure llaços grocs i estelades

La Junta Electoral Central (JEC) li havia donat un termini màxim de 48 hores perquè compleixi l'ordre | El cap del Govern considera que no es tracta de símbols partidistes

Quim Torra presentarà un recurs contra la resolució que l'obliga a treure llaços grocs i estelades
Quim Torra presentarà un recurs contra la resolució que l'obliga a treure llaços grocs i estelades | CatalunyaDiari.cat

Quim Torra mantindrà els llaços grocs als edificis de la Generalitat. Després de l'ultimàtum de la Junta Electoral Central (JEC) al president perquè retiri dels edificis públics que depenen de la Generalitat de Catalunya les estelades i els llaços grocs, el cap del Govern ha decidit no acatar l'ordre. A través d'un escrit, el president ha avançat que presentarà un recurs contra la resolució, en considerar que, en cap cas, es tracta de «símbols partidistes». 

Torra constata que hi ha «dificultat legal» per complir amb el requeriment de la JEC. Així, l'executiu manté tant la pancarta que demana la llibertat dels «presos polítics i exiliats» a la façana del Palau de la Generalitat, com la resta de llaços grocs que hi ha als edificis oficials del Govern. A més, el president demana que reconsideri l'ordre de retirada.

Denuncia censura a la llibertat d'expressió

Torra ha enviat l'escrit a la JEC aquest dimecres a la tarda per denunciar un «nou intent de censura a la llibertat d'expressió per part de l’Estat» i posant en dubte la «neutralitat» de l’escrit de la Junta Electoral. D'aquesta manera, Torra vol donar una «oportunitat» a l'Estat de rectificar una posició que, segons el president, «vulnera la llibertat d'expressió».

Generalitat
Quim Torra mantindrà els llaços grocs i pancartes als edificis de la Generalitat| CatalunyaDiari.cat

 

  

  

Torra precisa a l'escrit que les resolucions del Parlament han expressat reiteradament que l’estelada és un símbol que representa «un anhel de llibertat i una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta». A més, conclou que el caràcter de «símbol partidista», que la resolució de la JEC atribueix a l'estelada, contravé la resolució del Parlament i suposa una «interpretació subjectiva».

Posa en dubte la «neutralitat» de la Junta

Pel que fa a la presència de llaços grocs als edificis de la Generalitat, Torra posa de relleu «la contradicció» que suposa la prohibició de l'exhibició d'aquests símbols en edificis del Govern a fi de mantenir la «neutralitat política». Així, el president creu que l'ordre de la JEC «està afavorint els postulats dels partits que han atacat sistemàticament aquest tipus de manifestació». Tal i com es desprèn del text, la prohibició de la JEC suposa «el reconeixement a uns ideals de partits que concorren a les eleccions».

  

  

L’escrit de reconsideració també recorda que el Parlament va rebutjar per majoria absoluta de 88 vots a 40 el 21 de juny de 2018 dues proposicions de llei que instaven la prohibició dels llaços grocs en l'espai públic i els edificis institucionals. Segons Torra, d'aquest rebuig es desprèn una «posició clara» del Parlament a favor de la llibertat d'expressió en l'espai públic i en les institucions.


Comentaris

envia el comentari