CatalunyaDiari.cat

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Rajoy va beneficiar econòmicament mitjans conservadors a través de publicitat

‘La Razón, esRadio o ‘Voz Pópuli’ van rebre més diners dels que li tocaven per la seva audiència
Imatge d'arxiu de Mariano Rajoy | Cedida

 

El Ministeri de Foment va beneficiar econòmicament a diversos mitjans de comunicació amb una línia editorial conservadora durant el govern de Mariano Rajoy entre 2012 i 2015, Segons ha revelat el Portal de Transparència. Aquestes dades, que no eren públiques fins ara, han sortit a la llum després que 'eldiario.es' presentes una denúncia al jutjat Contenció Administratiu número 3 de Madrid i aquest obligués a publicar les xifres de les inversions que s'havien realitzat en publicitat institucional.

 

Cal recordar, que la llei de Publicitat Institucional estableix que el repartiment d'aquests diners ha de seguir «criteris objectius, que garanteixin la millor difusió del missatge». Així doncs, un d'aquests criteris és que es reparteixen els diners segons l'audiència que assoleix cada mitjà, quelcom que no s'hauria seguit segons les dades publicades.

 

D'aquesta forma, les adjudicacions econòmiques durant el mandat del PP van beneficiar mitjans de comunicació molt propers al partit que encapçalava Rajoy, rebent imports molt superiors als que li pertocarien per la seva audiència i posant en dubte el criteri «d'eficiència» que recull la llei, ja que aquests anuncis no van assolir el nombre més gran possible de ciutadans.

 

La premsa escrita va ser la més beneficiada

Pel que fa als diaris de paper, ‘ABC’ i ‘La Razón’ van ser els que van rebre una quantitat més alta si es compara amb les dades d’audiència de l’Enquesta General de Mitjans. En concret, aquests dos diaris van rebre uns 190 euros per casa 1.000 lectors diaris. Per la seva banda, mitjans amb molta més audiència com ‘El País’, ‘El Periódico’ o ’20 minutos’ no van arribar a cobrar ni la meitat d’aquesta quantitat.

 

Els mitjans de Jiménez Losantos, els que guanyen més diners

Pel que fa a les ràdios, l’emissora esRadio, fundada pel periodista Federico Jiménez Losantos i amb 300.000 oients diaris, va obtenir entre 2014 i 2015 uns 28 euros per cada 1.000 oients. Una xifra molt superior als vuit euros per cada 1.000 oients que van cobrar la Cadena Ser o la Cope, amb 4,4 i 2 milions d’oients respectivament.

 

Entre els mitjans digitals, ‘Voz Pópuli’ amb 10.000 euros per cada milió d’usuaris va ser la que més diners se’n va emportar, molt per sobre de webs amb molta major audiència com ‘esdiario.com’. Els portals ‘Libertad Digital’, també fundat per Jiménez Losantos’ i la versió digital de ‘La Razón’ també van ser dels més beneficiats.

 

Mediaset i Atresmedia s’ho enduent gairebé tot

Pel que fa a la televisió, el grup Mediaset, propietari de Telecinco i Cuatro, i el grup Atresmedia, propietari d’Antena 3 i La Sexta, se’n van endur el 96% de les inversions en publicitat institucional. Els 25.000 euros restants van anar a parar a 13TV, la cadena dels bisbes, que tan sols té un 2% de l’audiència televisiva.