IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El govern de Rajoy va reduir un 65% les inversions a Catalunya

Un informe de l'executiu actual denuncia que promeses com els 4.000 milions per Rodalies no es van complir

El govern de Mariano Rajoy no va complir les seves promeses en matèria d'infrasestructures
El govern de Mariano Rajoy no va complir les seves promeses en matèria d'infraestructures | Cedida

Mariano Rajoy no va complir els seus compromisos amb Catalunya en matèria  d’infraestructures. Segons, un informe de l’actual ministeri de Foment, la inversió mitjana entre els anys 2012 i 2017 va ser un 65% inferior a la feta per l’últim govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

El ministeri que actualment encapçala José Luis Ábalos va realitzar una ‘Auditoria de dates i situació rebuda de l’anterior govern’. En l’apartat dedicat a Catalunya,  es constatava que la majoria d’inversions en Rodalies o Carreteres es van incomplir o que a causa de l’estat en el qual es trobaven «resulta inviable complir» en els terminis establerts.   

Inversió decreixent al servei de Rodalies

El principal servei afectat va ser el de trens de Rodalies, del qual s'han denunciat en moltes ocasions el seu mal estat. Durant la primera legislatura del govern popular, els diners que es van destinar van passar de 164 milions el 2012, a 72 el 2013 i a 34 el 2014. Tot i que la xifra es va recuperar als anys següents, arribant a ser de 263 milions el 2017,  el 60% d’aquesta inversió es va destinar a l’accés ferroviari de l’aeroport del Prat.

Rodalies és el principal servei afectat per la falta d'inversions
Rodalies és el principal servei afectat per la falta d'inversions | Cedida

 

El mes de març de l’any passat el govern de Mariano Rajoy havia promès 4.000 milions pels trens catalans. Aquests, amb la moció de censura, van quedar aturats. Igualment, però, al ritme del 2017, s’haurien necessitat 15 anys per assolir-lo.

No van complir els compromisos amb el corredor mediterrani

Segons l’informe, el govern de Rajoy va anunciar en cinc ocasions l’inici de proves del tram del corredor del mediterrani entre Tarragona i Vandellòs durant el primer trimestre de 2018. Finalment, el març es va anunciar que es produirien al novembre. En tota aquesta infraestructura, que està previst que uneixi la frontera amb Múrcia el 2020, la inversió va disminuir un 35%.

Una disminució d’un 40% a les carreteres

En els sis anys de Rajoy al capdavant del govern espanyol, es va reduir un 40% les inversions a les carreteres catalanes. L’actual ministeri no veu possible complir els terminis amb algunes obres a l’N-II, l’A-2, l’N-340 o l’N-240

L’enllaç a Castellbisbal entre l’A-2 i l’AP-7 encara està en obres quan s’hauria d’haver acabat el març de 2017. Passa el mateix amb l’N-2 entre Medinyà i Orriols que tenien un termini final per octubre de 2017. Trams com el de l’N-340 entre Altafulla i la Pobla de Montornès o l’N-240 entre Lleida i les Borges Blanques encara estan en tràmits des de fa 2 anys.


Comentaris

envia el comentari