IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Rajoy no desbloquejarà les comptes a Catalunya encara que Puigdemont digui «no»

L’Executiu del PP no preveu desbloquejar la intervenció financera

El ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro
El ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro | Cedida

L'Executiu de Mariano Rajoy no es planteja de moment retirar la intervenció dels comptes de Catalunya encara que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, respongui al requeriment del Govern assegurant que no ha declarat la independència, segons han indicat fonts governamentals. El passat 15 de setembre, abans de la convocatòria de referèndum anunciada pels independentistes per l'1 d'octubre, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar un paquet de mesures per controlar les despeses de la Generalitat i que suposaven «de facto» una intervenció parcial dels comptes de Catalunya. Amb aquesta decisió, el Govern va assumir el pagament directe dels serveis públics fonamentals de Catalunya, com les nòmines, l'Educació, la Sanitat i els Serveis Socials. Això suposa administrar bona part dels 1.400 milions mensuals que el Govern lliura a la Generalitat a compte del sistema de finançament autonòmic.

  

  

  

  

  

  

No obstant això, de moment l'Executiu del PP no preveu aixecar aquesta intervenció financera, una iniciativa que, segons fonts de l'Executiu, no està vinculada amb la resposta que dilluns que ve ofereixi el president de la Generalitat. El requeriment enviat a Puigdemont fixa un primer termini el dilluns 16 d'octubre per aclarir si va declarar o no la independència en el Ple del Parlament català celebrat dimarts passat. El Govern li reclama comunicar-ho «de forma fefaent». En el cas que la resposta sigui afirmativa, se li requereix al president de la Generalitat «d'acord amb l'article 155 de la Constitució» perquè «arrebossat o ordeni la revocació d'aquesta declaració d'independència a fi de restaurar l'ordre constitucional i estatutari, ordenant el cessament de qualsevol actuació dirigida a la promoció, avanç o culminació del denominat procés constituent», i complir íntegrament les resolucions del TC.

Precisament, aquest divendres la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha alertat que s'estan creant «totes les condicions per sumir a Catalunya en una aguda desacceleració, fins i tot en una recessió econòmica». Per això, ha dit que és temps de recuperar la normalitat institucional posant fi a la «inestabilitat» i ha ofert al president de la Generalitat obrir un diàleg al Congrés dels Diputats. Sáenz de Santamaría ha revelat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat al Consell de Ministres un informe, de cara a la remissió a Brussel·les del pla pressupostari per 2018, que assenyala que «havia de ser un bon any per al creixement i l'ocupació», però que ara el Govern veu de manera «més prudent» per la situació de Catalunya. «Si no hi hagués una ràpida solució a aquest assumpte, ens hauríem de veure obligats a una baixada de les expectatives de creixement econòmic per 2018», ha advertit la vicepresidenta en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.


Comentaris

envia el comentari