Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Rajoy i Sánchez, citats al Parlament per rendir comptes pel 155

Hauran de rendir comptes sobre els efectes del 155 | Carles Puigdemont i Oriol Junqueras també han estat citats a la cambra catalana

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez en una recepció a La Moncloa
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez en una recepció a La Moncloa | CatalunyaDiari.cat

 

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez han estat citats al Parlament de Catalunya per rendir comptes sobre els efectes del 155. L'expresident espanyol i l'actual màxim responsable de l'executiu espanyol, doncs, hauran de passar per la cambra catalana per donar explicacions sobre l'article de la Constitució aplicat just després de l'1-O. 

En aquesta mateixa línia, però, també cal esmentar que Carles Puigdemont i Oriol Junqueras  també han estat citats a comparèixer per aclarir els serrells que encara queden sobre la intervenció de l'autonomia catalana a finals de 2017. 

La plana major del PP, citada a declarar

La Comissió, amb el suport dels vots de Junt x Catalunya i ERC, cita en qualitat de «persones, càrrecs i institucions involucrades en el procés de decisió i gestió» a Sánchez i a la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo. Sense deixar el bàndol socialista, també se cita a l'expresident i aleshores membre del Senat espanyol,  José Montilla, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Ignacio Zoido i Soraya Sáenz de Santamaria també han estat cittats
Ignacio Zoido i Soraya Sáenz de Santamaria també han estat cittats | GTRES

 

Rajoy, per la seva banda, haurà de comparèixer amb Soraya Sáenz de Santamaría, aleshores ministre d'Interior i actualment assessora del govern socialista, Juan Ignacio Zoido, ministre de Justícia; Rafael Catalá, cap de Gabinet; Jorge Moragas, i el delegat a Catalunya,  Enric Millo. 

Puigdemont, per videoconferència

La intenció és que l'expresident de la Generalitat  i els exconsellers  Lluís Puig i Clara Ponsatí,  a més de  Marta Rovira,  puguin declarar  a través de videoconferència. Els antics membres del govern que estan empresonats també seran convocats, tot i que en el seu cas, la seva compareixença dependrà de si reben un permís penitenciari. 

El grup parlamentari d'ERC també havia demanat la presència d'Iñigo Urkullu i l'actual consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, però aquestes han estat vetades per JxCat.

També ha estat vetada la dels secretaris generals de les conselleries, que havia sol·licitat la CUP, perquè aclarissin el seu acatament de la intervenció de l'administració catalana. Aquest veto ha provocat que la formació anticapitalista se sumés a PP i C's i no participes en la sessió. 

Tot i aquestes citacions, cap membre de l'actual o de l'anterior executiu espanyol està obligat a acudir al Parlament, segons van determinar en uns informes el Consell i l'Advocacia de l'Estat.