Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya

Ramon Tremosa, l'ariet de JxCat contra Pere Aragonès al Govern

En els darrers dies han mantingut obertes diferències sobre diversos assumptes

El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu. | Cedida

La inhabilitació de Quim Torra va provocar que Junts per Catalunya i Esquerra acordessin una treva en la batalla campal en què s'havien convertit les seves relacions com a socis de Govern i pactessin el camí fins als comicis, situats per al 14 de febrer de 2021. Les aigües semblen una mica més calmades, almenys portes enfora, però el cert és que les discrepàncies hi són i que es facin públiques acaba sent gairebé inevitable.

Una de les figures que ha atacat més obertament ERC i en concret Pere Aragonès en les darreres setmanes ha estat la del conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, nomenat per Torra el passat 3 de setembre. Tremosa s'ha convertit en l'ariet de Junts per Catalunya contra els republicans dins i fora de Govern, mentre la resta de consellers del Govern mantenen un perfil baix a mesura que la segona onada de la pandèmia guanya terreny en l'actualitat diària.

Un atac públic a Aragonès... que va acabar sent fallit

Hi ha diversos exemples dels atacs protagonitzats per Tremosa a les files republicanes, i el primer es produïa fa tot just uns dies, quan el conseller d'Empresa retreia a la vicepresidència i conselleria d'Economia d'Aragonès la involucració del Govern en un fons público-privat amb una inversió de 200 milions d'euros per a empreses en creixement. Tremosa va dir al conseller d'Economia que aquesta funció ja la fa l'empresa pública AVANÇSA amb un pressupost de 15 milions d'euros anuals i reclamava transferir la inversió del fons a AVANÇSA, que depèn de la seva conselleria.

Però l'atac de Tremosa va ser fallit. El secretari d'Economia i per tant número 2 d'Aragonès, Albert Castellanos, va recordar-li que l'esmentat fons l'havien impulsat a l'estiu Economia i també Empresa, és a dir, la pròpia conselleria de Tremosa.

Lluita per anar a la conferència de presidents

D'exemples de tensions entre Tremosa i Aragonès, però, n'hi ha més: el conseller d'Empresa vol ser el representant de la Generalitat a la conferència de presidents atesa la seva trajectòria europea i l'assistència de la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen. S'hi debatrà el repartiment dels fons europeus i Tremosa defensa anar-hi perquè les tres direccions generals afectades per aquest fons pengen de la seva conselleria. Aragonès, però, és qui hi ha d'anar 'a priori' atès que ocupa les funcions de presidència i, a més, és el conseller d'Economia i, per tant, el seu departament és qui reparteix els fons.

Una guerra interna que podria anar 'in crescendo' en els propers dies si no s'arriba a un acord tancat en el si del Govern. Tremosa, doncs, s'està convertint en el principal ariet d'Aragonès i continua marcant de prop ERC. La polèmica sembla garantida.