Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gabriel Rufián y Pedro Sánchez

Reacció immediata de Sánchez al cop de porta d'ERC

Els republicans no negociaran fins que l'Estat es posicioni sobre la immunitat de Junqueras

Gabriel Rufián y Pedro SánchezEls republicans no negociaran fins que l'Estat es posicioni sobre la immunitat de Junqueras | Catalunya Diari

Reacció gairebé immediata del PSOE a l'aturada de les negociacions per part d'ERC.  Carmen Calvo, vicepresidenta en funcions, ha assenyalat que  l'Advocacia de l'Estat està «estudiant detingudament» la sentència del TJUE per saber com «complir-la».  Els republicans han supeditat continuar asseient-se a la taula amb els socialistes a conèixer la posició del govern espanyol en funcions sobre la sentència que reconeix la immunitat a Oriol Junqueras

Calvo  ha emplaçat ERC a no aixecar-se de la taula de la negociació i a separar l'àmbit judicial  de les converses sobre la investidura de Pedro Sánchez, en la mateixa línia d'un comunicat de la Moncloa, que atribueix la responsabilitat del cas al Tribunal Suprem. A més, Calvo ha defensat que només amb la formació de govern es podrà obrir «una etapa política nova, on la política estigui a la política». 

Moncloa passa la pilota al Suprem

Les manifestacions de Calvo van en la mateixa línia que un comunicat difós per l'oficina de comunicació de La Moncloa que recorda que el govern espanyol «respecta i acata les resolucions dels tribunals espanyols, així com els supranacionals» i se sotmet a la seva jurisdicció «en virtut dels tractats internacionals signats per Espanya».

La Moncloa recorda que la sentència del TJUE és «una qüestió jurisdiccional adoptada en l'àmbit de la independència dels tribunals», en resposta a una qüestió prejudicial plantejada pel mateix Tribunal Suprem. En aquest sentit assenyala que ara «el Tribunal Suprem és l'òrgan que ha de decidir com dona compliment a la resolució del tribunal europeu» i per això ha obert un  termini de consulta a les parts perquè presentin les seves al·legacions.

Les negociacions per la investidura, congelades

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat aquest dijous que els republicans no tornaran a asseure's a negociar amb el PSOE sobre la investidura de Pedro Sánchez fins que no coneguin l'opinió dels socialistes de la sentència del TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras.

En una compareixença, Vilalta ha dit que abans de tornar a dialogar amb el PSOE també volen saber el posicionament de l'Advocacia de l'Estat i que es demostri que s'ha abandonat el «camí de la judicialització» i que s'aposta per la via política. 

Exigeixen la llibertat «immediata» de Junqueras

Durant la compareixença, Vilalta ha celebrat que aquest dijous amb l'anunci del TJUE «guanyi la democràcia» en aclarir-se que s'han «vulnerat els drets de Junqueras i la ciutadania». Una vegada més, han exigit la nul·litat de la sentència de l'1-O i la llibertat «immediata» del president d'ERC. «Ho batallarem tot jurídicament perquè el que diu el TJUE s'apliqui de forma immediata», ha argumentat Vilalta.

 

També et pot interessar...