Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Laura Borràs, en un míting de Junts per Catalunya amb Quim Torra i Carles Puigdemont.

Reagrupament, el partit escindit d'ERC, s'apodera de JxCat

La candidata Laura Borràs ha rebut el suport d'aquesta escissió, que el passat mes de juliol va decidir deixar el PDeCAT per trobar rellevància al partit de Puigdemont

Laura Borràs, en un míting de Junts per Catalunya amb Quim Torra i Carles Puigdemont.
Laura Borràs ha rebut el suport de Quim Torra, antic afiliat de Reagrupament, en el procés de primàries de JxCat. | ACN

Aquest diumenge, la militància de Junts per Catalunya va escollir Laura Borràs com a candidata efectiva a la presidència de la Generalitat. L'actual diputada al Congrés es va imposar de manera solvent a Damià Calvet, recollint el suport de molts dels àmbits de l'unilateralisme independentista. El suport més rellevant que va aconseguir Borràs durant el procés de primàries va ser el de Quim Torra, que abans de la seva inhabilitació el passat mes de setembre va sondejar la possibilitat de nomenar-la consellera en Cap, per evitar cedir poder al vicepresident Pere Aragonès.

Així mateix, cal destacar el paper de Reagrupament, que ha aconseguit una rellevància dins del JxCat que mai havia tingut dins de CDC o e PDeCAT, sent Torra afiliat de la formació en els seus primers anys. Borràs també era la favorita de les bases del moviment, per la seva aposta per la confrontació amb l'Estat espanyol i la unilateralitat per aconseguir la independència. Així mateix, la candidata de JxCat ha rebut el suport públic de figures rellevants com el vicepresident del Parlament, Josep Costa; els diputats Francesc de Dalmases o Jaume Alonso-Cuevillas, entre d'altres; o l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu.

No s'ha d'oblidar tampoc l'aval de representants del món televisiu com Lloll Beltran o Toni Albà, així com el del politòleg Ramón Cotarelo. El suport que no ha rebut Laura Borràs és el de l'eurodiputat Carles Puigdemont, l'aposta del qual era el conseller de Territori, Damià Calvet. Tampoc el secretari general de JxCat, Jordi Sánchez, era partidari de l'exconsellera de Cultura. L'expresident de la Generalitat i líder del partit, fins i tot, va intentar fer descarrilar la candidatura de Borràs.

Reagrupament: l'escissió d'ERC que ha acabat formant part de JxCat

Entre els suports rebuts per Laura Borràs ha estat molt significatiu el de Reagrupament, una escissió d'ERC a finals de la passada dècada, que el passat mes de juliol va desvincular-se del PDeCAT i va sumar-se en bloc a JxCat. El 14 de novembre, en ple procés de primàries, Reagrupament va fer públic el seu «ple suport» a la candidatura de la finalment escollida candidata a la presidència de la Generalitat. Segons el comunicat, la junta directiva va decidir-ho en una sessió telemàtica celebrada el dia abans, posant-se al seu servei si Borràs ho considerava necessari.

Reagrupament va sorgir com a corrent dins d'ERC l'any 2006 amb el lideratge de l'exconseller Joan Carretero, convertint-se en escissió i partit amb personalitat pròpia l'any 2009. L'any 2010 es va presentar a les eleccions al Parlament, sense obtenir representació, mentre que el 2012 va demanar el vot per Convergència i Unió (CiU). L'any següent, Reagrupament va finalitzar el seu gir integrant-se a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que aleshores liderava Artur Mas.

La relació amb els convergents va continuar quan l'any 2017 es van integrar al PDeCAT, la formació hereva de CDC. La relació es va allargar durant tres anys, posant-se punt final a la mateixa l'estiu de 2020, quan Reagrupament de decidir fer el trànsit cap a Junts per Catalunya, per obtenir la rellevància que no ha aconseguit al PDeCAT.